Όλοι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη στη Γαλλία θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως κατά της Covid-19 έως τον Σεπτέμβριο – διαφορετικά κινδυνεύουν να μην πληρωθούν, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, στο ίδιο πνεύμα με την ελληνική.
Η υποχρέωση για εμβολιασμό ισχύει για ιατρούς, νοσοκόμες, διοικητικό προσωπικό και εθελοντές.
Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron είπε επίσης ότι από τον επόμενο μήνα θα πρέπει οι πολίτες να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρόσφατης νόσησης ή αρνητικού τεστ για πρόσβαση σε καταστήματα, μπαρ, κινηματογράφους και τρένα μεγάλων αποστάσεων στη Γαλλία.
«Καταλαβαίνω αυτό που σας ζητώ και ξέρω ότι είστε έτοιμοι για αυτήν τη δέσμευση, αυτό είναι, κατά κάποιον τρόπο, η αίσθηση του καθήκοντός σας», δήλωσε ο Πρόεδρος σε τηλεοπτική ομιλία.
Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα ισχύουν για όποιον έρχεται σε επαφή με ευάλωτα άτομα και συνεπώς ισχύει για όλους όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα φροντίδας, ανεξάρτητα από τον ρόλο τους.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου, διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Olivier Véran.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού χρησιμοποιούνται ήδη για την είσοδο σε ορισμένους χώρους, όπως νυχτερινά κέντρα που άνοιξαν ξανά για πρώτη φορά το σαββατοκύριακο. Ωστόσο, θα επεκταθούν ώστε να απαιτούνται σε περισσότερα μέρη, όπως φεστιβάλ, θέατρα και νοσοκομεία από τις 21 Ιουλίου και θα ισχύουν για όλα τα άτομα άνω των 12 ετών.
Για να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να κάνουν το εμβόλιο, τα PCR τεστ που είναι επί του παρόντος δωρεάν, θα πρέπει να πληρώνονται από την τσέπη του καθενός, εκτός εάν συνοδεύονται από ιατρική συνταγή.
Μετά την ανακοίνωση του προέδρου, η ηλεκτρονική σελίδα που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για να εμβολιαστούν έπεσε, καθώς πολλοί άνθρωποι έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους.
Την Παρασκευή, μια ομάδα επιστημόνων που συμβουλεύουν τη γαλλική κυβέρνηση σε θέματα υγείας προειδοποίησαν για ένα τέταρτο κύμα τους επόμενους μήνες και δήλωσαν ότι ενδέχεται να χρειαστεί να εμβολιαστεί το 95% των πολιτών για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ωστόσο, μόνο λίγοι περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό έχει κάνει μια πρώτη δόση και λιγότερο από το 40% είναι πλήρως εμβολιασμένο.