Γάλλοι ιατροί και ειδικοί της φαρμακολογίας υποστηρίζουν ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν πρέπει πλέον να πληρώνονται από το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχουν αποτέλεσμα.
Το συμπέρασμα σε μια κοινή έκθεση από την Ιατρική Ακαδημία και την Ακαδημία Φαρμακευτικής έρχεται καθώς η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει την αναστολή της παροχής εναλλακτικών θεραπειών από το ΕΣΥ της Γαλλίας.
Οι δύο ακαδημίες πρότειναν επίσης να σταματήσουν να δίνονται πτυχία ομοιοπαθητικής από τις ιατρικές σχολές.
Σε κοινή δήλωσή τους, ανέφεραν ότι «καμιά ομοιοπαθητική πρακτική δεν θα πρέπει να αποζημιώνεται από την Assurance Maladie (σ.σ. ασφάλιση ασθενείας της Γαλλίας) μέχρις ότου αποδειχθεί επαρκές ιατρικό όφελος από αυτές. Κανένα πανεπιστημιακό πτυχίο στην ομοιοπαθητική δεν πρέπει να δίνεται από ιατρικές ή φαρμακευτικές σχολές».
Οι δύο ακαδημίες υπογράμμισαν ότι οι αυστηρές μετα-αναλύσεις δεν έχουν δείξει κάποια αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής, αλλά παραδέχτηκαν ότι μπορεί να λειτουργεί ως εικονικό φάρμακο. «Η αποζημίωση αυτών των προϊόντων από την κοινωνική ασφάλιση φαίνεται αφύσικη σε μια εποχή που, για οικονομικούς λόγους, δεν επιστρέφουμε χρήματα για πολλά κλασικά φάρμακα, επειδή θεωρείται, λίγο πολύ, ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά», έγραψαν.
Η κοινωνική ασφάλιση της Γαλλίας πληρώνει ετησίως περίπου 130 εκατ. Ευρώ για το 30% του κόστους κάθε ομοιοπαθητικής θεραπείας, ενώ οι συνολικές επιστροφές για φάρμακα φτάνουν τα 19,9 δισ. ευρώ.
Πριν από ένα χρόνο, η Εθνική Ένωση Καθηγητών Ιατρικής (Collège National des Généralistes Engseignants), δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να δικαιολογηθεί η επιστροφή των χρημάτων αυτών των θεραπειών ή η διδασκαλία της ομοιοπαθητικής στις ιατρικές σχολές. «Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε αυτές τις εσωτερικές μεθόδους, που ανήκουν στα βιβλία της Ιστορίας», ανέφεραν.
Την ίδια στιγμή, 124 γιατροί υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή επιτιθέμενοι στην εναλλακτική ιατρική, συμπεριλαμβανομένης της ομοιοπαθητικής, την οποία χαρακτήρισαν «επικίνδυνη και φανταστική… που ασκείται από τσαρλατάνους κάθε είδους». Αντιδρώντας, η Ένωση Ομοιοπαθητικών Ιατρών της Γαλλίας (Le Syndicat National des Médecins Homéopathe Français), κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία αμφισβητώντας τα επιχειρήματα των γιατρών.
Η υπουργός Υγείας Agnès Buzyn ζήτησε από το ανώτατο ιατρικό συμβούλιο της Γαλλίας, την Haute Autorité de Santé, να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής – τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται τον Ιούνιο.