Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στη διαδικασία χορήγησης των αντιικών χαπιών κατά της Covid-19 από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και στο τι θα πρέπει να πράξουν γιατροί και ασθενείς:
«Η πλατφόρμα, όπως ξέρετε, άνοιξε εδώ και μία εβδομάδα. Έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις. Έχουν απορριφθεί οι 19. Όλες οι υπόλοιπες αιτήσεις έχουν γίνει δεκτές.
»Να σας πω ότι το τελευταίο τετραήμερο έχουν γίνει 757 αιτήσεις που έχουν εγκριθεί. 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς και 477 έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ οι υπόλοιπες 238 είναι για να παραδοθούν .
»Υπάρχει από χθες το help desk που λειτουργεί, έχουμε απαντήσει σε αρκετά e-mail. Κάποια είναι τελείως διαδικαστικά και κάποια αφορούν δράσεις και από τους γιατρούς ή από τους ασθενείς, που είναι σημαντικό.
»Να επαναλάβω και πάλι ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι γιατροί να κάνουν την αίτηση νωρίς, γιατί θέλουμε οι αιτήσεις να γίνονται ως την τρίτη ημέρα, ώστε τα φάρμακα να φτάνουν στους ασθενείς έως την πέμπτη ημέρα, που είναι και το περιθώριο για τη δράση τους. Δηλαδή μετά την πέμπτη ημέρα είναι αργά για τα φάρμακα αυτά.
»Άρα θα προτιμούσαμε να γίνεται την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα η αίτηση. H τρίτη είναι το πιο αργά. Στην Επιτροπή, τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ και τους πέντε, γιατί πραγματικά κάνουν μία τεράστια προσπάθεια να εγκρίνουν όλες τις αιτήσεις γρήγορα για να μπορέσουν να τα δώσουν τα φάρμακα και από εκεί και πέρα δίνονται μέσω του ΕΟΠΥΥ με κούριερ σε όλους τους ασθενείς.
»Και βέβαια πρέπει να μπει ο ασθενής να δεχθεί τη χορήγηση των φαρμάκων και του τηλεφωνεί ο ΕΟΠΥΥ. Εκεί καμιά φορά υπάρχει πρόβλημα με ανθρώπους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλά το ίντερνετ, αλλά υπάρχει πάντα κάποιος συγγενείς που μπορεί να βοηθήσει».
Υπενθυμίζουμε ότι η χορήγηση των χαπιών γίνεται σε άτομα άνω των 18 ετών που δεν νοσηλεύονται, με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19:
- Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
- Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
- Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
- Κυστική ίνωση
- Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία) το τελευταίο έτος
- Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
- Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και δευτεροπαθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab
- HIV λοίμωξη
- Επιδημική έξαρση σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων
- Ηλικία τουλάχιστον 70 ετών
- BMI άνω του 40
- Χρόνια νεφρική νόσο
- Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
- Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
- Διαβήτης υπό θεραπεία
- Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥ Class II)
- Χρόνια ηπατική νόσος
- Καρδιαγγειακή νόσος
- Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
- Θαλασσαιμία – Δρεπανοκυτταρική αναιμία