Όπως φαίνεται, καθημερινά καταπίνουμε μικροσκοπικά κομμάτια πραγμάτων που αγγίζουν τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Αυτά περιέχουν χημικά και υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός πηγών, που κυμαίνονται από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι συσκευασίες φαγητού «απ’ έξω» μέχρι εξοπλισμό κατασκευής και μαγειρέματος τροφίμων.
Οι επιστήμονες εντόπισαν 14.000 διακριτές χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και τώρα μια νέα μελέτη έδειξε ότι 3.601 από αυτές ανιχνεύονται στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό αποδεικνύεται ότι είναι το 25% των γνωστών χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, οι οποίες μερικές φορές ονομάζονται FCC.
Μεταξύ των ανησυχητικών πτυχών των ευρημάτων της μελέτης ήταν το πόσο λίγα είναι γνωστά για τις περισσότερες χημικές ουσίες, ιδιαίτερα το εάν ή πώς επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πολλές που συνδέονται ήδη με καρκίνο, μόνιμες γενετικές αλλαγές, τοξικές επιδράσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα και τοξικότητα σε βασικά όργανα του σώματος.
Ορισμένα FCC είναι κατανοητά πολύ καλά: Ένα από τα πιο γνωστά είναι η δισφαινόλη Α (BPA), η οποία έχει απαγορευτεί σε ορισμένα δοχεία τροφίμων, όπως τα μπιμπερό, λόγω ανησυχιών για την υγεία. Άλλα χημικά έχουν αρχίσει να ρυθμίζονται περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένης μιας χούφτας PFAS στο πόσιμο νερό.
Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης στον ανθρώπινο οργανισμό φυτοφάρμακα, πτητικές οργανικές ενώσεις και φθαλικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών, καθώς και αρώματα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
Όταν η ομάδα έψαξε επιστημονική βιβλιογραφία για να δει τι είναι γνωστό για τα FCC που ανιχνεύονται στον άνθρωπο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης, όπως για τα συνθετικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στο να διατηρηθούν φρέσκα τα τρόφιμα και για τα ολιγομερή, τα οποία είναι απλά μικρά μόρια που προστίθενται ακούσια.
«Πολλά από αυτά τα FCC έχουν ανησυχητικές επικίνδυνες ιδιότητες, ενώ άλλα δεν έχουν ποτέ δοκιμαστεί για τοξικότητα», έγραψαν οι ερευνητές: «Οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι εκτίθενται σε FCC μέσω των τροφίμων, αλλά η πλήρης έκταση της ανθρώπινης έκθεσης σε όλα τα FCC είναι άγνωστη».
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, έψαξε εκτενώς βιολογικά δεδομένα για ανιχνεύσεις FCC σε ανθρώπους, όπως σε δείγματα αίματος, ούρων, δέρματος και μητρικού γάλακτος.
«Η έρευνά μας βοηθά στη διαπίστωση της σχέσης μεταξύ των χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και της έκθεσης σε αυτά των ανθρώπων, υπογραμμίζει τις χημικές ουσίες που παραβλέπονται στις μελέτες βιοπαρακολούθησης και υποστηρίζει την έρευνα για ασφαλέστερα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Birgit Geueke.