Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα. Όλοι οι γονείς επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές, αρτιμελές μωρό και τα καλά νέα είναι πως το 95% των εμβρύων είναι απόλυτα υγιή! Ο προγεννητικός έλεγχος καλείται να αποκαλύψει τα έμβρυα εκείνα που φέρουν κάποια ανωμαλία διάπλασης, μια συγγενή ανωμαλία η κάποιο βαθμό υπολειπόμενης ανάπτυξης για να αναφέρω τα συνηθέστερα ευρήματα.

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια!
Η εξέταση όμως του προγεννητικού ελέγχου δεν παύει να είναι μια ιατρική εξέταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα και σεβασμό από όλους. Είναι κάποιες φορές πολύ δύσκολη και απαιτεί κόπο και υπομονή!

Τα αποτελέσματα συνήθως είναι φυσιολογικά. Υπάρχουν και πρόδηλα αρνητικά αποτελέσματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Υπάρχουν όμως και οι γκρι αποχρώσεις όπου απαιτείται συμπληρωματικός έλεγχος με επεμβατικό έλεγχο η επανεξέταση. Και αυτός ο τύπος των ζευγαριών είναι αυτός που καλείται να διαχειριστεί ένα βαθμό αγωνίας και άγχους.

Το πως διαχειρίζεται ο καθένας το άγχος του είναι βέβαια θέμα πολύ προσωπικό και έχει να κάνει πολύ με το χαρακτήρα και το θυμικό του. Έχει στην προκειμένη περίπτωση να κάνει με τις προσδοκίες του αλλά και με τις ηθικές η και τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Έχει πολύ όμως να κάνει με την προετοιμασία του πριν από την εξέταση.

Με άλλα λόγια οφείλει να ενημερωθεί για τον τρόπο, τον χρόνο, τον σκοπό και τα αποτελέσματα της εξέτασης που είναι και διαφορετικά ανάλογα με το στάδιο της κύησης που γίνεται αυτή. Η ενημέρωση αυτή θα πρέπει να γίνεται από τον ιατρό προγεννητικού ελέγχου αλλά καλό θα ήταν να υπήρχε και μια προετοιμασία από τον μαιευτήρα που παρακολουθεί την κύηση. Στην εποχή του Διαδικτύου η ενημέρωση από sites η blogs είναι βέβαια αποδεκτή αρκεί αυτά να είναι έγκυρα και να μεταφέρουν επιστημονική αλήθεια.

Η ανακοίνωση ενός κακού αποτελέσματος δεν είναι εύκολη και απαιτεί λεπτότητα και σεβασμό
Εξίσου όμως δύσκολο -ίσως και περισσότερο-είναι να εξηγήσεις πως αυτό που βλέπεις δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά χρειάζεται περισσότερο έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να εμπεριέχει ένα μικρό ρίσκο λχ αμνιοπαρακέντηση ή να απαιτεί επανειλημμένες εξετάσεις οπότε πρέπει με σαφήνεια να αφιερώσει κάνεις όσο χρόνο χρειάζεται για να εξηγήσει στους γονείς το τι πρέπει να γίνει.

Ο καλός γιατρός δεν είναι αυτός που δεν αγχώνει ποτέ κανέναν. Ούτε όμως και αυτός που πανικοβάλλει με το παραμικρό. Τα όρια δεν είναι δυστυχώς πάντα ευδιάκριτα σε μια δουλειά που προσπαθούμε να αποκαλύψουμε το σπάνιο και το τυχαίο. Ειδικά όταν αυτό έχει να κάνει με την πιο ουσιώδη ανθρώπινη επιθυμία για την απόκτηση ενός παιδιού.

Ούτε άγνοια κινδύνου λοιπόν, ούτε υπερβολικό άγχος. Ψυχραιμία, υπομονή, λογική και όλα θα πάνε καλά!

Παναγιώτης Ε. Λίβανος
MD, MFFP, ΒSCCP, FMF DIP, Μαιευτήρας γυναικολόγος, ειδικευμένος στην εμβρυική ιατρική & προηγμένη μαιευτική υπερηχογραφία, επιστημονικός συνεργάτης μαιευτηρίου «Μητέρα», FMF diploma in fetal medicine
athensembryocenter.gr, email: drplivanos@hotmail.co.uk

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

MD, MFFP, ΒSCCP, FMF DIP, Μαιευτήρας γυναικολόγος, ειδικευμένος στην εμβρυική ιατρική & προηγμένη μαιευτική υπερηχογραφία, επιστημονικός συνεργάτης μαιευτηρίου «Μητέρα», FMF diploma in fetal medicine