Αν θέλετε το καλό της καρδιάς σας, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το κόκκινο κρέας με υγιεινές πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, καθώς κάτι τέτοιο μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 36 διαφορετικές δοκιμές που αφορούσαν περισσότερους από 1.800 ανθρώπους, για να μάθουν πώς διαφορετικές διατροφικές συνήθειες επηρέασαν παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και οι λιποπρωτεΐνες.
Δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στη χοληστερόλη, τις λιποπρωτεΐνες ή την αρτηριακή πίεση μεταξύ διατροφής με κόκκινο κρέας και όλων των άλλων μορφών διατροφής. Ωστόσο, οι διατροφές που είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας συνδέθηκαν με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι τα άτομα των οποίων η διατροφή περιείχε περισσότερες πηγές φυτικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, όπως τα όσπρια, η σόγια και οι ξηροί καρποί, είχαν χαμηλότερα επίπεδα τόσο ολικής χοληστερόλης, όσο και LDL (της λεγόμενης και «κακής») χοληστερόλης.
«Το να αναρωτιόμαστε αν “Είναι το κόκκινο κρέας καλό ή κακό;” είναι άχρηστο», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ Meir Stampfer, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη. «Πρέπει να κάνουμε την ερώτηση “Σε σύγκριση με τι;”. Εάν αντικαταστήσετε τα μπέργκερ με μπισκότα ή πατάτες τηγανητές, δεν βοηθάτε την υγεία σας. Αλλά εάν αντικαταστήσετε το κόκκινο κρέας με υγιεινές πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως οι ξηροί καρποί και τα φασόλια, θα έχετε όφελος για την υγεία σας», εξήγησε ο Stampfer σε δελτίο Τύπου για την έρευνα.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Marta Guasch-Ferre είναι ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Υπογράμμισε ότι ενώ οι προηγούμενες μελέτες που αξιολογούσαν τις επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ήταν ασυνεπείς, η νέα μελέτη προσφέρει μια σαφή κατεύθυνση: Οι ερευνητές συνιστούν ξεκάθαρα υγιείς χορτοφαγικές διατροφές, καθώς και διατροφές με βάση τη μεσογειακή.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό Circulation.