Οι άνθρωποι φαίνεται ότι αγνοούν τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους 10 πάσχοντες δεν αναζητά ιατρική βοήθεια για τουλάχιστον δύο ημέρες.
Μια έρευνα από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) σε 500 ανθρώπους που επέζησαν έπειτα από μια καρδιακή προσβολή, διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις πίστευε ότι συμπτώματά του οφείλονταν σε δυσπεψία, ενώ οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για περισσότερο από μια ώρα.
Περίπου το 11% μάλιστα, περίμεναν για δύο ημέρες ή περισσότερο προτού επισκεφτούν τον γιατρό ή τα επείγοντα του νοσοκομείου. Ένα 9% καθυστέρησε να αναζητήσει ιατρική βοήθεια για δύο έως τρεις ώρες, ενώ το 7% για περίπου πέντε ώρες.
Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται σε μια στεφανιαία αρτηρία και σταματά την παροχή αίματος στην καρδιά.
Τα πρόσφατα ευρήματα, δείχνουν ότι το κοινό θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, καθώς σχεδόν το μισό του καρδιακού μυ που διασώζεται μετά το επεισόδιο, αρχίζει να καταστρέφεται έπειτα από μία ώρα από τη στιγμή που μπλοκαρίστηκε η αρτηρία. Όμως μόνο το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων υποβλήθηκε σε θεραπεία εντός μίας ώρας.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, πόνο σε άλλα μέρη του σώματος, π.χ. στα χέρια, αίσθημα ζαλάδας, εφίδρωση, δύσπνοια, ναυτία ή εμετό, βήχα και μια έντονη αίσθηση άγχους.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς, Simon Gillespie, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που παθαίνουν έμφραγμα μπερδεύουν τα συμπτώματά του με κάτι λιγότερο σοβαρό και καθυστερεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Όμως, κάθε δευτερόλεπτο μετράει, όταν κάποιος παθαίνει καρδιακή προσβολή. Όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι αναγνωρίσουν τα συμπτώματα και καλέσουν ασθενοφόρο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να αναρρώσουν στη συνέχεια».
Ο Simon Gillespie πρόσθεσε: «Χάρη στην πρόοδο της επιστήμης επτά στους δέκα ανθρώπου επιβιώνουν πλέον μετά από μια καρδιακή προσβολή. Αλλά οι περισσότερες καρδιακές προσβολές συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση και δεν έχουμε κανένα τρόπο προς το παρόν να τις προβλέψουμε».