Ο ιός Ζίκα είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια στον άνθρωπο και προκαλεί ανησυχία, όμως δεν είναι η μόνη. Μέσω των κουνουπιών μεταδίδονται πολλές ασθένειες και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι μια σταθερή απειλή μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε ορισμένα κλίματα και οι περισσότερες από τις ασθένειες αυτές είναι ανίατες. Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών. Ας δούμε μερικές από τις πιο επικίνδυνες:

Ελονοσία
Η ελονοσία μαστίζει  περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως στις τροπικές περιοχές του πλανήτη. Πρόκειται για θανατηφόρα ασθένεια και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό και ρίγη. Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ελονοσία του 2015, που δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρει ότι περίπου 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο βρίσκονται υπό την απειλή της ελονοσίας. Το 2015 και μόνο υπήρχαν 214 εκατομμύρια νέες κρούσματα και περίπου 438.000 θάνατοι από τη νόσο.

Κίτρινος πυρετός
Ο κίτρινος πυρετός εμφανίζεται στην υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Αμερική και περιοχές της Καραϊβικής, σπανίως όμως προσβάλει τους ταξιδιώτες. Η νόσος ποικίλλει σε σοβαρότητα, από ήπιο έως αιμορραγικό πυρετό και μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό. Από το 1996, έξι ταξιδιώτες από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν πεθάνει εξαιτίας της ασθένειας, κανένας εκ των οποίων δεν είχε εμβολιαστεί.

Δάγκειος πυρετός
Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια περιοχή όπου υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί από δάγκειο πυρετό. Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται κάθε χρόνο με την ασθένεια, καθιστώντας τον δάγκειο πυρετό μία από τις σημαντικότερες αιτίες ασθένειας και θανάτου σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Πέρυσι ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στην Υεμένη, έπειτα από ξέσπασμα της ασθένειας που οδήγησε σε 3.000 κρούσματα σε μερικούς μήνες.

Ιός Chikungunya
Ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2013 και τα κρούσματά του εμφανίζονται στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η νόσος χαρακτηρίζεται από επώδυνα συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους και πρήξιμο. Δεν υπάρχει προς το παρόν ειδική θεραπεία για τη μόλυνση. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η ασθένεια είναι μέσω της πρόληψης των τσιμπημάτων των κουνουπιών, χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά και φορώντας τα κατάλληλα ρούχα.

Ιός του Δυτικού Νείλου
Είναι η πιο κοινή ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε λιγότερους από έναν στους 100 ασθενείς και οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν, εμφανίζουν συνήθως συμπτώματα παρόμοια μιας ήπιας γρίπης. Στις τροπικές χώρες, είναι δυνατό να μολυνθεί κάποιος από τον ιό όλο τον χρόνο.