Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να «εκπαιδευτεί» για να επιτεθεί στον εαυτό του και να αντιμετωπίσει μια καταστροφική αυτοάνοση νόσο, όπως έδειξε μια νέα έρευνα. Αμερικανοί ερευνητές αντιμετώπισαν τη σπάνια αυτοάνοση δερματική πάθηση πέμφιγα σε ποντίκια, υποκινώντας… εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό του ανοσοποιητικού συστήματος, μια προσέγγιση που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ανθρώπους.
Οι ειδικοί είπαν ότι νέα η θεραπεία, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, ήταν δημιουργική και επιτυχημένη.
Οι αυτοάνοσες παθήσεις προκύπτουν όταν η άμυνα του οργανισμού, το ανοσοποιητικό σύστημα, στρέφεται ενάντια στον υγιή ιστό. Στη πέμφιγα, κάποια Β-κύτταρα αρχίζουν να παράγουν αντισώματα που επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι σοβαρές φουσκάλες στο δέρμα στο στόμα, τον φάρυγγα και τα γεννητικά όργανα.
Η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί με τη χρήση φαρμάκων που «ηρεμεί» το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά μπορεί να κάνει τον ασθενή ευάλωτο σε λοιμώξεις.
Η ανοσοθεραπεία, η χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος ως όπλο για την καταπολέμηση μιας νόσου, παρουσιάζει ήδη αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη θεραπεία του καρκίνου. Μία προσέγγιση είναι η γενετική τροποποίηση Τ-κυττάρων, τα οποία ειδικεύονται στην καταστροφή μολυσμένων κυττάρων, ώστε να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Σε μια έρευνα για τη χρήση τροποποιημένων Τ-κύτταρα, το 90% των ασθενών σε τελικό στάδιο ασθένειας λευχαιμίας παρουσίασε ύφεση της ασθένειας.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξέλιξαν την τεχνική για να αλλάξουν τον μηχανισμό στόχευσης των Τ-κυττάρων, έτσι ώστε να επιτεθούν μόνο στο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί την πέμφιγα. Τα πειράματα στα ποντίκια έδειξαν ότι οι χαρακτηριστικές φουσκάλες της νόσου εμποδίστηκαν, χωρίς καμία επίπτωση στο υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένας από τους ερευνητές, ο επίκουρος καθηγητής Michael Milone, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι μια απίστευτα συναρπαστική στιγμή. Έχουμε τα εργαλεία που δεν είχαμε ποτέ πριν για να χειριστούμε το ανοσοποιητικό. Η ανοσοθεραπεία αλλάζει τη θεραπεία του καρκίνου και είμαστε μόνο στην αρχή για τη χρήση της στις αυτοάνοσες παθήσεις».