Το πού στο σώμα της μια γυναίκα αποθηκεύει το λίπος μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης ενός συγκεκριμένου καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη.

Οι γυναίκες με σώμα σε σχήμα μήλου –οι οποίες φέρουν σπλαχνικό λίπος γύρω από τα εσωτερικά τους όργανα- διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια περισσότερο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του μαστού από εκείνες που έχουν άλλο σχήμα σώματος.

Αντίθετα, οι γυναίκες με σώμα σε σχήμα αχλαδιού –οι οποίες αποθηκεύουν λίπος στους γοφούς, τους γλουτούς και τους μηρούς (υποδόριο λίπος) – είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια συχνότερα θεραπεύσιμη μορφή της νόσου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Shandong πραγματοποίησαν τη μελέτη σε 1.316 γυναίκες ηλικίας 25 έως 70 ετών από τη βόρεια και ανατολική Κίνα, οι οποίες είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου υγιών γυναικών.

Οι γυναίκες με σώμα σε σχήμα αχλαδιού είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια μορφή της νόσου που ονομάζεται ER + καρκίνο του μαστού (θετικός στους υποδοχείς οιστρογόνων). Σύμφωνα με τον MacMillan, περίπου το 70% των καρκίνων του μαστού είναι τύπου ER +. Η μορφή αυτή επηρεάζεται από τα οιστρογόνα, καθώς η ορμόνη μπορεί να προσκολλάται στις πρωτεΐνες των καρκινικών κυττάρων και να προκαλεί ανάπτυξη.

Ο καρκίνος του μαστού ER + ανταποκρίνεται καλά στην ορμονοθεραπεία και οι ασθενείς λαμβάνουν τακτικά Tamoxifen, ένα φάρμακο που λειτουργεί παρεμποδίζοντας τα οιστρογόνα.

Οι γυναίκες με σχήμα μήλου, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να έχουν καρκίνο του μαστού ER -. Αυτή η μορφή της νόσου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορμονοθεραπεία και έτσι οι ασθενείς συνήθως υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και αν δεν ήταν παχύσαρκες, οι γυναίκες με υψηλές αναλογίες μέσης-περιφέρειας είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αυτού του τύπου καρκίνου του μαστού.

Εκτός από τις διαφορές στον τύπο του καρκίνου του μαστού που μπορεί να αναπτύξουν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία πριν από την εμμηνόπαυση αύξησε γενικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες με σώμα σε σχήμα μήλου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, για παράδειγμα, οι γυναίκες που ζύγιζαν πάνω από 62 κιλά είχαν 34% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ER – και 21% αυξημένο κίνδυνο ER +.

Οι ερευνητές δεν είναι πάντως σίγουροι για τον λόγο για τον οποίο η μορφή του σώματος επηρεάζει την προδιάθεση για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. «Ένας πιθανός λόγος είναι ότι το υποδόριο λίπος εμπλέκεται στην παραγωγή οιστρογόνων, γεγονός που μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού ER +», ανέφερε ο ερευνητής Δρ Zhigang Yu. «Επίσης, το σπλαχνικό λίπος σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα συχνότερη εμφάνιση καρκίνου του μαστού ER -».