Ένα τεστ που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σχεδίου σε ένα φύλλο χαρτιού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρώιμη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον.

Αυστραλοί ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα ειδικό λογισμικό που μετρά την ταχύτητα γραφής και την πίεση της ειδικής γραφίδας στη σελίδα. Και οι δύο παράμετροι είναι χρήσιμες για την ανίχνευση της νόσου, η οποία προκαλεί τρέμουλο και μυϊκή ακαμψία.

Η ερευνητική ομάδα από τη Μελβούρνη δήλωσε ότι η δοκιμασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ιατρούς για να εξετάζουν τους ασθενείς τους μετά τη μέση ηλικία και να παρακολουθούν την επίδραση των θεραπειών που εφαρμόζουν.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers of Neurology, περιελάμβανε 55 άτομα – 27 άτομα με Πάρκινσον και 28 υγιή. Η ταχύτητα γραφής και η πίεση του στιλό κατά το σχεδιασμό είναι χαμηλότερες μεταξύ των ασθενών της νόσου του Πάρκινσον, ιδιαίτερα εκείνων με σοβαρή μορφή της νόσου.

Στη μελέτη, ένα tablet με ειδικό λογισμικό έλαβε μετρήσεις κατά τη διάρκεια του τεστ σχεδίασης και ήταν σε θέση να διακρίνει εκείνους με την ασθένεια και να αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρή ήταν η κατάστασή τους.

«Ο στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε ένα προσιτό και αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα για τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εύκολα από έναν γιατρό ή από το νοσηλευτικό προσωπικό», δήλωσε ο Poonam Zham, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο RMIT.

Το σύστημα συνδυάζει την ταχύτητα και την πίεση της πένας σε μία μέτρηση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξακριβώσει πόσο σοβαρή είναι η εκάστοτε περίπτωση.

Ο David Dexter, αναπληρωτής ερευνητικός διευθυντής στο UK Parkinson, δήλωσε ότι τα υπάρχοντα τεστ για τη νόσο δεν ήταν σε θέση να μετρήσουν με ακρίβεια την κατάσταση του ασθενούς. «Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα επιλογής κατάλληλων ατόμων για κλινική έρευνα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη νέων και καλύτερων θεραπειών για τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτή η νέα δοκιμασία θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο ακριβή εκτίμηση, καθώς εξετάζει ένα ευρύτερο φάσμα χαρακτηριστικών που μπορεί να επηρεαστούν από τη νόσο του Πάρκινσον, όπως ο συντονισμός, η πίεση, η ταχύτητα και η γνωστική λειτουργία».

Πρόσθεσε ότι το τεστ θα μπορούσε να αποτελέσει «σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των κλινικών δοκιμών για τη νόσο του Πάρκινσον».