Οι γυναίκες συχνά λαμβάνουν συμβουλές για το πώς να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, ώστε να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να μείνουν έγκυες, αλλά λιγότερη σημασία δίνεται στους άνδρες, όσον αφορά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να τεκνοποιήσουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η υγεία των ανδρών θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επίδραση στις πιθανότητες του ζευγαριού να συλλάβει από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα του σπέρματος.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Andologia, είναι η πρώτη μελέτη για τις μη φυσιολογικές παραμέτρους του σπέρματος στους παχύσαρκους άνδρες.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση των σπερματοζωαρίων με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γιατροί μπορεί να λάβουν υπόψη τους την παχυσαρκία του υποψήφιου πατέρα, προτού προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν 1.285 άνδρες. Διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με μικρότερο όγκο σπέρματος και αριθμό σπερματοζωαρίων, όπως και χαμηλότερη συγκέντρωση και κινητικότητα.

«Η υγεία και η αναπαραγωγική ικανότητα των σπερματοζωαρίων στους παχύσαρκους άνδρες είναι πιο πιθανό να είναι σε χειρότερη κατάσταση, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά», δήλωσε ο Δρ Gottumukkala Ramaraju, επικεφαλής της μελέτης.

«Τα αποτελέσματα από το παρόν σύνολο δεδομένων δείχνουν ότι οι προσπάθειες που εστιάζουν στην απώλεια βάρους του υποψήφιου πατέρα, πριν από τη σύλληψη δικαιολογούνται για τα ζευγάρια που αναζητούν θεραπεία υπογονιμότητας».

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ύπαρξη υπερβολικού σωματικού βάρους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη γονιμότητα μιας γυναίκας, επειδή διαταράσσει τη λεπτή ισορροπία των ορμονών που επηρεάζουν την ωορρηξία και τη γονιμοποίηση. Επιπλέον, οι υπέρβαρες γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης εμμηνορρυσιακής δυσλειτουργίας και ανωορρηκτικών κύκλων (όταν οι ωοθήκες δεν απελευθερώνουν ωάριο κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου).

Έτσι, αν προσπαθείτε να τεκνοποιήσετε, η απώλεια βάρους είναι μια καλή ιδέα και για τους δύο.