Μια γυναίκα από την Αίγυπτο, που κάποτε θεωρούνταν η βαρύτερη στον κόσμο, πέθανε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Eman Ahmed Abd El Aty είχε ταξιδέψει στην Ινδία νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ώστε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε χάσει περισσότερα από 300 κιλά –υπολογίζεται ότι ζύγιζε περίπου 500 αρχικά-, αλλά δυστυχώς πέθανε από επιπλοκές εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας.  Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, η 37χρονη υπέφερε από καρδιακή νόσο και νεφρική δυσλειτουργία. «Οι προσευχές μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια απευθύνονται με ειλικρίνεια στην οικογένειά της», συμπλήρωσε η ανακοίνωση.

Η κυρία Abd El Aty βρισκόταν στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Άμπου Ντάμπι, από τον Μάιο, όπου μεταφέρθηκε μετά από την εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση που υπεβλήθη στη Βομβάη της Ινδίας. Η 37χρονη γυναίκα έχασε σημαντικό βάρος, μετά την επέμβαση αλλά και με χάρη στην υγρή διατροφή στην οποία υποβλήθηκε από τους θεράποντες ιατρούς.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, η οικογένειά της είπε ότι δεν είχε βγει από το σπίτι της για 25 χρόνια. Μετά από μια online εκστρατεία που διοργάνωσε η αδελφή της για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη μεταφορά και την εγχείριση, η γυναίκα ήταν σε θέση να ταξιδέψουν στη Βομβάη με ένα ναυλωμένο αεροπλάνο, σε αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό ινδό χειρουργό.

Ωστόσο, εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι, καθώς η οικογένειά της αμφισβήτησε δημοσίως τα αποτελέσματα της ιατρικής ομάδας του Μουμπάι, υποστηρίζοντας ότι έλεγαν ψέματα σχετικά με την απώλεια βάρους της.

Η βαριατρική χειρουργική, γνωστή και ως χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση για τη θεραπεία ατόμων που είναι επικίνδυνα παχύσαρκοι, δηλαδή έχουν δείκτη μάζας σώματος 40 ή μεγαλύτερο ή 35, αλλά συνοδευόμενο από άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία.