Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να περιορίσουμε τη ζάχαρη που καταναλώνουμε – κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή μας πίεση, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξουμε άνοια.

Αλλά σύμφωνα με έναν γιατρό που ειδικεύεται στην υγεία του εγκεφάλου, η ζάχαρη μπορεί να έχει και ευεργετική επίδραση.

«Η ζάχαρη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου σας – που είναι ο μεγαλύτερος χρήστης της ουσίας στο σώμα σας», υποστηρίζει ο Δρ Drew Ramsay που εξηγεί ότι ο εγκέφαλός μας καταναλώνει 400 θερμίδες γλυκόζης καθημερινά, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι με δύο σοκολάτες την ημέρα θα δώσετε έξτρα ώθηση στο μυαλό σας.

Έχει μεγάλη σημασία το από πού παίρνετε τη ζάχαρή σας: Η φρουκτόζη -η ζάχαρη που βρίσκεται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές- δεν είναι πολύ χρήσιμη για το σώμα σας. Αλλά τα φυσικά σάκχαρα -αυτά που βρίσκονται στο μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και τα φρούτα, για παράδειγμα- μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας.

Υπήρξε μεγάλη συζήτηση πρόσφατα για το κατά πόσον τα φυσικά σάκχαρα είναι πραγματικά καλύτερα για την υγεία μας από ό,τι τα επεξεργασμένα, αλλά ο Δρ Ramsay πιστεύει ότι είναι.

Ακόμη και έτσι, είναι καλύτερο να τρώτε ολόκληρους καρπούς παρά να πίνετε τον χυμό τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το τελευταίο προκαλεί μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί το σώμα μας να μπει σε λειτουργία αποθήκευσης λίπους. Επειδή ένα μήλο έχει περισσότερες φυτικές ίνες και το καταναλώνετε πιο αργά από ένα ποτήρι χυμό, είναι μια καλύτερη επιλογή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις 400 θερμίδες που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας, μόνο το ένα τέταρτο πρέπει να προέρχεται από την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης – οι συστάσεις των υπηρεσιών υγείας λένε ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να λαμβάνουν πάνω από 30 γραμμάρια σκέτης ζάχαρης την ημέρα, δηλαδή περίπου επτά κύβους. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες, οι οποίοι, ναι, είναι επίσης σημαντικοί.

Όταν σκέφτεστε να τροφοδοτήσετε τον εγκέφαλό σας με σάκχαρα, θα πρέπει να ξέρετε πόσα υπάρχουν, ουσιαστικά στα πάντα. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 14 γραμμάρια φυσικών σακχάρων.

Αλλά οι μπανάνες, όπως και άλλα φρούτα, είναι τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε η ενέργειά τους απελευθερώνεται αργά και δεν αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης σας.

Όπως και με τους υδατάνθρακες και το λίπος, είναι σημαντικό να μην δαιμονοποιούμε πλήρως μια ομάδα τροφίμων – μια φυσιολογική ποσότητα ζάχαρης, αν είναι από το σωστό είδος, μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.