Τα «διαλείμματα» στη δίαιτά σας μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε περισσότερο βάρος μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ενσωματώνοντας cheat days (μέρες που κάνετε διατροφικές παρασπονδίες) ή υιοθετώντας μια πιο χαλαρή προσέγγιση στη δίαιτά σας το σαββατοκύριακο, θα μπορούσατε να δίνετε στον εαυτό σας το ψυχολογικό κίνητρο που χρειάζεστε για να συνεχίσετε να προσέχετε το τι τρώτε τον υπόλοιπο καιρό. Παράλληλα όμως, υπάρχουν και άλλα οφέλη.

Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Nuala Byrne υποστηρίζει ότι οι ανάπαυλες στην αυστηρή διατροφή συμβάλλουν στην καταπολέμηση της προσαρμοστικής θερμογένεσης, που, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, «δημιουργεί την ιδανική κατάσταση για την επαναπρόσληψη βάρους», μετά την απώλεια κάποιων κιλών.

Αυτή η διαδικασία προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη της ορμόνης λεπτίνη, μιας ορμόνης κορεσμού που βοηθά στη ρύθμιση των ενεργειακών μας επιπέδων, όταν είμαστε πεινασμένοι. Είναι πάντοτε σε χαμηλά επίπεδα σε όσους εφαρμόζουν αυστηρές δίαιτες, γεγονός που θέτει το σώμα σε κατάσταση λιμοκτονίας, κατά την οποία ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και καίει λιγότερες θερμίδες από το φυσιολογικό, ως μέθοδο επιβίωσης.

Οι Αυστραλοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κάνουν δίαιτα θα πρέπει να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν τις θερμιδικές τους ανάγκες, μόλις χάσουν κάποια κιλά, προκειμένου να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους και να εμποδίσουν την προσαρμοστική θερμογένεση να συμβεί. Η πρότασή τους είναι δίαιτα διάρκειας δύο εβδομάδων και διάλειμμα στη συνέχεια, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία του μεταβολισμού.

Η θεωρία δοκιμάστηκε σε 51 παχύσαρκους άνδρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έκανε συνεχώς δίαιτα, ενώ η άλλη με διαλείμματα. Η ομάδα που ήταν σε συνεχή δίαιτα δόθηκαν λάμβανε τροφή που είχε τα δύο τρίτα των θερμίδων που χρειάζονταν, για να διατηρήσουν το βάρος τους – ποσότητα που προσαρμοζόταν σταδιακά, ανάλογα με την απώλεια βάρους, σε μια περίοδο 16 εβδομάδων.

Η ομάδα που έκανε δίαιτα με διαλείμματα λάμβανε τροφή ίδιας θερμιδικής αξίας, αλλά κάθε δύο εβδομάδες  μεσολαβούσε μια «εβδομάδα ανάπαυσης», κατά την οποία οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες. Αυτό συνεχίστηκε για 30 εβδομάδες, έτσι ώστε και οι δύο ομάδες να έχουν περάσει συνολικά την ίδια περίοδο δίαιτας, διάρκειας 16 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα με τα διαλείμματα έχασαν περισσότερο βάρος και σωματικό λίπος από τους υπόλοιπους. Επιπλέον, η απώλεια βάρους τους διατηρήθηκε, με μέσο όρο απώλειας βάρους 18 κιλών περισσότερο, έξι μήνες αργότερα, σε σχέση με την ομάδα διαρκούς δίαιτας.

«Φαίνεται ότι τα διαλείμματα από τη δίαιτα είναι κρίσιμα για την επιτυχία της απώλειας βάρους», δήλωσε η Byrne.