Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις ένα μικρό παιδί να κάνει τσουλήθρα σε μια παιδική χαρά στην αγκαλιά ενός ενήλικα. Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι.

Το να πάρετε στην αγκαλιά σας ένα παιδί για να γλιστρήσετε μαζί στην τσουλήθρα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό το παιδί, ακόμη και σπασμένα άκρα.

Αν το πόδι ενός παιδιού χτυπήσει στην τσουλήθρα ενώ γλιστράει μόνο του, η πιθανότητα τραυματισμού είναι μικρή λόγω των σχετικά χαμηλών δυνάμεων που αναπτύσσονται (το βάρος του παιδιού είναι μικρό, όπως και η ταχύτητα κατάβασης). Όμως στην αγκαλιά ενός ενήλικα υπάρχει μεγαλύτερη ορμή και ταχύτητα λόγω του βάρους του ενήλικα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί εύκολα να σπάσει ένα κόκκαλο, αν το πόδι του πιαστεί στην τσουλήθρα.

Αυτό συμβαίνει συχνά όταν το πόδι του παιδιού παγιδεύει την άκρη ή το κάτω μέρος της τσουλήθρα και στη συνέχεια «γυρίζει» με οδυνηρά αποτελέσματα. Υπολογίζεται ότι 352.698 παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών τραυματίστηκαν σε τσουλήθρες στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2002 και 2015 και πολλοί από αυτούς τους τραυματισμούς ήταν κατάγματα στα πόδια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 40.000 παιδιά μεταφέρονται στα Επείγοντα ​​κάθε χρόνο λόγω τραυματισμού στην παιδική χαρά και πάνω από το 20% αυτών προκαλούνται σε τσουλήθρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν περιπτώσεις παιδιών κάτω των έξι ετών και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας 12 έως 23 μηνών είχαν τους περισσότερους τραυματισμούς. Ο πλέον συνηθισμένος τραυματισμός ήταν κάποιο κάταγμα -στο 36% των περιπτώσεων- και συνήθως περιλαμβάνει το κάτω μέρος του ποδιού.

«Πολλοί γονείς και συνοδοί κάνουν τσουλήθρα με ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά τους, χωρίς να το σκεφτούν δεύτερη φορά», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Charles Jennissen, MD, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και παιδίατρος. «Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχω δει, οι γονείς δεν είχαν ιδέα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει στο παιδί τους τόσο σημαντικό τραυματισμό».