Είτε γνωρίζετε ότι παίρνετε ένα placebo είτε όχι, το ευεργετικό αποτέλεσμα του εικονικού φαρμάκου ακόμη παραμένει, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας συνταγογράφησαν σε μια ομάδα ασθενών με μικρά εγκαύματα μια κρέμα «θεραπείας», λέγοντας μόνο σε μία ομάδα από αυτούς ότι επρόκειτο για ένα εικονικό φάρμακο.
Μετά την εφαρμογή της κρέμας, και οι δύο ομάδες ανέφεραν οφέλη, παρά το γεγονός ότι η «θεραπευτική» κρέμα δεν περιείχε καμία φαρμακευτική ουσία.
Η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή ιατρική σκέψη που περιβάλλει την επίδραση του εικονικού φαρμάκου, η οποία ανέκαθεν περιστρέφεται γύρω από την ιδέα ότι είναι απαραίτητο να «εξαπατηθούν» οι ασθενείς για να είναι κλινικά αποτελεσματικά τα placebo, που συνήθως είναι απλώς χάπια ζάχαρης.
Η έρευνα διεξήχθη σε 160 ασθενείς με εγκαύματα, οι οποίοι ήταν κατά τα άλλα υγιείς και ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες.
Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Η πρώτη ήταν μια ομάδα ελέγχου στην οποία δεν χορηγήθηκε καμία μορφή θεραπείας, η δεύτερη ενημερώθηκε ότι της είχε δοθεί μια κρέμα που θα μουδιάσει το δέρμα της και στην τρίτη δόθηκε η ίδια κρέμα, αλλά ενημερώθηκε ότι δεν περιείχε καμία φαρμακευτική ουσία.
Οι ερευνητές εξήγησαν πλήρως την έννοια του εικονικού φαρμάκου στην τρίτη ομάδα, λέγοντάς στους συμμετέχοντες σε αυτήν ότι έχει βεβαιωθεί ότι ανακουφίζει τον πόνο, το άσθμα, ακόμη και την κατάθλιψη.
Όταν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εφαρμόσει την κρέμα, τους ζητήθηκε να περιγράψουν πώς ένιωθαν. Διαπιστώθηκε ότι και οι δύο ομάδες είχαν αντιδράσει με τον ίδιο θετικό τρόπο στην κρέμα, λέγοντας ότι του ανακούφισε, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την «υποτιθέμενη αναγκαιότητα απόκρυψης από τον ασθενή της χορήγηση εικονικού φαρμάκου», όπως ανέφεραν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα.
Τελικά, ακόμη και από ιατρική άποψη, φαίνεται ότι η ειλικρίνεια είναι πραγματικά η καλύτερη τακτική σε κάθε περίπτωση.