Ορισμένα φάρμακα κατά του καρκίνου εισήχθησαν στην ευρωπαϊκή αγορά «χωρίς απόδειξη οφέλους για την παράταση επιβίωση ή την ποιότητα ζωής» των ασθενών, ανέφεραν ερευνητές.

Όλα τα νέα φάρμακα για τον καρκίνο παίρνουν έγκριση διάθεσης για όλη την Ευρώπη, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Αλλά μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The British Medical Journal (BMJ), διαπίστωσε ότι από τα φάρμακα για τον καρκίνο που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ μεταξύ 2009 και 2013, το 57% (39 στα 68) δεν παρείχαν εξαρχής αποδεικτικά στοιχεία για την επίτευξη παράτασης της επιβίωσης ή της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Μετά από πέντε χρόνια παρακολούθησης κατά μέσο όρο, μόνο περίπου τα μισά είχαν δείξει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με υπάρχουσες θεραπείες ή εικονικά φάρμακα. Για τα υπόλοιπα 33 (49%), «παραμένει η αβεβαιότητα για το αν παρατείνουν την επιβίωση ή βελτιώνουν την ποιότητα ζωής», σύμφωνα με τους υπεύθυνους της μελέτης από το King’s College και το London School of Economics (LSE).

Από τα 23 φάρμακα που διαπιστώθηκε ότι προσέφεραν όφελος ως προς την επιβίωση που μπορούσε να αξιολογηθεί, μόνο 11 (48%) κρίθηκε ότι προσφέρουν ένα κλινικά σημαντικό όφελος, πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

Ως αποτέλεσμα των συμπερασμάτων, οι ερευνητές ζήτησαν από τον ΕΜΑ να αυξήσει τις απαιτούμενες αποδείξεις αποτελεσματικότητας για την παροχή άδεια κυκλοφορίας νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου στην Ευρώπη.

Ο Huseyin Naci, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Υγείας του LSE και εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε: «Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσα φάρμακα για τον καρκίνο εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς σαφή δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα που έχουν σημασία για τους ασθενείς και τους γιατρούς τους».

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Courtney Davis, ιατρικός και πολιτικός κοινωνιολόγος στο Τμήμα Παγκόσμιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής του King’s College, πρόσθεσε: «Εκτιμήσαμε τη βάση τεκμηρίων για όλα τα νέα φάρμακα που εισήλθαν στην αγορά για μια πενταετία και διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία τους δεν είχε εξαρχής σαφείς ενδείξεις ότι βελτίωσαν την επιβίωση των ασθενών ή την ποιότητα ζωής τους».

Ένας εκπρόσωπος της EMA δήλωσε: «Η EMA δεν είχε χρόνο να αναλύσει τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε. Επομένως, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το θέμα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η EMA έχει συζητήσει ευρέως τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται για τα φάρμακα κατά του καρκίνου και χαιρετίζει περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το θέμα».