Τα μωρά και τα μικρά παιδιά, των οποίων τα δάχτυλα «πιάνονται» σε πόρτες, μπορούν να καταλήξουν με δια βίου προβλήματα, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες.
Η Βρετανική Ένωση Πλαστικών και Επανορθωτικών Χειρουργών (Bapras) δήλωσε ότι τέτοιου είδους τραυματισμοί σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα κατάγματα, μακροχρόνιο πόνο ή ακόμη και ακρωτηριασμό.
Περίπου 30.000 παιδιά παγιδεύουν τα δάχτυλά τους στις πόρτες κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία και σε περισσότερα από 1.500 εξ αυτών απαιτείται χειρουργική επέμβαση, όπως αναφέρουν στοιχεία της Βασιλικής Εταιρείας για την Αποφυγή Ατυχημάτων. Η Εταιρεία αναφέρει ότι περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών παθαίνουν ατυχήματα κάθε χρόνο στο σπίτι που απαιτούν επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
Σύμφωνα με την Bapras, οι θύρες πυρασφάλειας, οι πόρτες των αυτοκινήτων και οι παραδοσιακές πόρτες με μεντεσέδες είναι οι τρεις πρώτες αιτίες τραυματισμών των δακτύλων και των χεριών στα παιδιά.
Η Ένωση συνιστάται την τοποθέτηση ειδικών μικρών «στοπ» σε σχήμα «C» που είναι κατασκευασμένα από αφρώδες υλικό ή καουτσούκ στις πόρτες, ώστε να αποφεύγεται το βίαιο, τυχαίο κλείσιμό τους.
Η εκπρόσωπος του Bapras, πλαστική χειρουργός Anna De Leo, δήλωσε ότι τα τραύματα των δακτύλων δεν είναι αστεία υπόθεση: «Οι τραυματισμοί είναι τόσο σοβαροί, ώστε ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ακτινογραφία, χειρουργική επέμβαση, εκ νέου εξέταση και ενδεχομένως φυσιοθεραπεία», ενώ τόνισε ότι οι συνέπειες ενός τέτοιου τραυματισμού θα μπορούσαν να είναι μακροπρόθεσμες.
«Είναι εύκολο να υποτιμάμε το πόσο σημαντικά είναι τα χέρια σας στο να κάνουμε καθημερινές εργασίες. Οι τραυματισμοί στα δάχτυλα και τα χέρια σημαίνουν δυσκολίες στο δέσιμο των κορδονιών, την πληκτρολόγηση, το κράτημα του κινητού τηλεφώνου ή ακόμη και στο φαγητό. Και αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την επίδραση ενός ακρωτηριασμού των δακτύλων», προειδοποίησε.
Η Δρ De Leo είπε ότι οι άνθρωποι που ακρωτηριάζονται στα δάχτυλα θα μπορούσαν να εμφανίσουν αργότερα πόνο στον αγκώνα, ημικρανίες, ακόμη και κατάθλιψη. «Και μόνο οι τραυματισμοί στα δάκτυλα μπορούν να οδηγήσουν σε 20% απώλεια της δύναμης των χεριών», πρόσθεσε.