Για κάθε χρόνο που περνούμε στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, προσθέτουμε κατά μέσο όρο 11 μήνες στη ζωή μας, λένε ερευνητές, μετά από πρόσφατη μελέτη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι ένα άτομο χάνει δύο μήνες ζωής για κάθε κιλό που το κάνει υπέρβαρο και επτά χρόνια για κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου βρήκε αυτές τις απαντήσεις αναλύοντας τις διαφορές στον γενετικό κώδικα των ανθρώπων και υποστηρίζουν ότι τελικά θα αποκαλύψουν νέους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο.

Η ομάδα χρησιμοποίησε το DNA περισσότερων από 600.000 ανθρώπων που συμμετέχουν σε ένα φυσικό, αλλά μαζικό, πείραμα.

Αν κάποιος καπνίζει, πίνει, εγκαταλείψει νωρίς το σχολείο και είναι υπέρβαρος, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο αντίκτυπος μιας συγκεκριμένης από τις ανθυγιεινές συμπεριφορές.  Γι’ αυτό, οι ερευνητές στράφηκαν στο φυσικό πείραμα.

Μερικοί άνθρωποι μεταφέρουν στο DNA τους μεταλλάξεις που αυξάνουν την όρεξη ή τους κάνουν πιο πιθανό να πάρουν βάρος, έτσι οι ερευνητές κατάφεραν να συγκρίνουν εκείνους που ήταν γενετικά προγραμματισμένοι να τρώνε περισσότερο με αυτούς που δεν ήταν – ανεξάρτητα από τον ευρύτερο τρόπο ζωής τους.

Ο Δρ Peter Joshi, από το Ινστιτούτο Usher του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Δεν δυσκολεύεται η ανάλυση. Μπορούμε να εξετάσουμε άμεσα την επίδραση του βάρους, μεμονωμένα, στη διάρκεια της ζωής».

Παρόμοια σύνολα μεταλλάξεων έχουν συνδεθεί με το πόσο χρόνο περνούν οι άνθρωποι στην εκπαίδευση, αλλά και την απόλαυση που λαμβάνουν από το κάπνισμα ή το ποτό.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης ειδικές μεταλλάξεις στο ανθρώπινο DNA που αλλάζουν τη διάρκεια της ζωής, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Nature Communications, όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη.

– Συγκεκριμένες μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που εμπλέκεται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, θα μπορούσαν να προσθέσουν επτά μήνες ζωής κατά μέσο όρο.

– Άτομα με μετάλλαξη που αυξάνει το επίπεδο της κακής χοληστερόλης είχαν οκτώ μήνες λιγότερο προσδόκιμο ζωής.

– Μια σπάνια μετάλλαξη στο γονίδιο APOE που συνδέεται με την άνοια, μείωσε τη διάρκεια ζωής κατά 11 μήνες.

– Εκείνη που έκανε το κάπνισμα πιο απολαυστικό μείωσε το προσδόκιμο ζωής κατά πέντε μήνες.

Ο Δρ Joshi λέει ότι αυτές οι γενετικές παραλλαγές είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Λέει ότι περίπου το 20% του προσδόκιμου ζωής μπορεί να κληρονομείται, αλλά μόνο το 1% των μεταλλάξεων που είναι υπεύθυνες έχουν ανακαλυφθεί προς το παρόν.

Ωστόσο, είπε, ενώ η γενετική επηρεάζει τη διάρκεια ζωής, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη επιρροή από αυτήν, μέσα από τις επιλογές που κάνουμε.