Το άγχος και η κατάθλιψη που προκαλούνται από το bullying στην παιδική ηλικία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, δείχνοντας ότι τα παιδιά είναι σε θέση να το ξεπεράσουν, σύμφωνα με μια μελέτη. Η μελέτη του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου σε 11.000 δίδυμα διαπίστωσε ότι τα προβλήματα άγχους εξακολουθούσαν να υπάρχουν δύο χρόνια μετά, αλλά εξαφανίστηκαν μετά από πέντε χρόνια.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του εκφοβισμού -όπως μεταφράζεται το bullying- στα σχολεία ήταν πολύ σημαντική. Οι ψυχίατροι δήλωσαν ότι ο εκφοβισμός μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που εκτίθενται στον εκφοβισμό μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα ανθεκτικά.
Με τη μελέτη που έγινε πάνω σε 11.000 δίδυμα ηλικίας 11, 14 και 16 ετών, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ εκφοβισμού και ψυχικής υγείας. Δήλωσαν, ότι ο εκφοβισμός ήταν μόνο μερικώς υπαίτιος για προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζαν τα παιδιά, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία, κατάθλιψη, υπερδραστηριότητα και προβλήματα συμπεριφοράς.
Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτά μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου, τα 16χρονα που είχαν εκφοβισθεί στην ηλικία των 11 ετών ήταν ακόμα πιο πιθανό να έχουν παρανοϊκές σκέψεις, όπως ανέφερε η μελέτη.
Ο συγγραφέας της μελέτης Jean-Baptiste Pingault, από το Τμήμα Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα ευρήματα μετέφεραν ένα μήνυμα ελπίδας: «Ο εκφοβισμός σίγουρα προκαλεί πόνο, αλλά ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, έτσι τα παιδιά είναι σε θέση να ανακάμψουν μεσοπρόθεσμα», δήλωσε και σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, για να βοηθηθούν τα παιδιά που έχουν εκφοβιστεί.
«Εκτός από τις παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη διακοπή του εκφοβισμού, θα πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε τα παιδιά που έχουν εκφοβιστεί, υποστηρίζοντας διαδικασίες που θα τα κάνουν πιο ανθεκτικά κατά την πορεία τους προς την αποκατάσταση», δήλωσε ο Δρ Pingault και συνέχισε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς υποστήριξης της φροντίδας ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους».
Η Bernadka Dubicka, από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιατρικής, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι νέοι εμφανίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και ο εκφοβισμός παίζει σίγουρα κάποιον ρόλο: «Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένοι νέοι θα ανακάμψουν από τις δυσκολίες τους. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας τα σχολεία να έχουν προσεγγίσεις κατά του εκφοβισμού για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και επίσης να μπορέσουμε να παρέχουμε επαρκείς υπηρεσίες ψυχικής υγείας, για να υποστηρίξουμε τους νέους που κινδυνεύουν από αυτόν».
Τα παιδιά και οι νέοι χρειάστηκαν πρόσβαση σε εξειδικευμένα επαγγέλματα ψυχικής υγείας που θα μπορούσαν να παρέχουν τις σωστές υπηρεσίες για να καλύψουν τις ανάγκες τους, πρόσθεσε ο Δρ Ντουμπίκα.