Το συχνό βάψιμο των μαλλιών φαίνεται ότι έχει κάποια σχέση με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού: Σύμφωνα με μια μελέτη του χειρούργου Kefah Mokbel, οι γυναίκες που βάφουν τα μαλλιά τους συχνά-πυκνά έχουν 14% αύξηση στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ο καθηγητής Mokbel, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Princess Grace στο Μέριλεμπόουν του Λονδίνου, συμβουλεύει τις γυναίκες να βάφουν τα μαλλιά τους όχι περισσότερο από δύο έως πέντε φορές το χρόνο. Συνιστά επίσης τη χρήση όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικών προϊόντων στα μαλλιά τους, όπως η χένα.

«Αυτό που βρίσκω ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η βιομηχανία της ομορφιάς συνιστά τις γυναίκες να βαφτούν τα μαλλιά τους κάθε τέσσερις με έξι εβδομάδες», δήλωσε ο καθηγητής Mokbel. «Αν και απαιτείται περαιτέρω δουλειά, για να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματά μας, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε βαφές μαλλιών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού».

Ωστόσο, ο καθηγητής Mokbel κατέστησε σαφές ότι η σύνδεση είναι απλά ένας συσχετισμός: «Η θετική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης βαφών μαλλιών και κινδύνου για καρκίνο του μαστού δεν αποτελεί ένδειξη σχέσης αιτίας-αποτελέσματος» – δηλαδή δεν σημαίνει ότι οι βαφές προκαλούν καρκίνο.

Ο γιατρός συνιστά στις γυναίκες να μειώσουν την έκθεση σε συνθετικές βαφές μαλλιών και να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο του μαστού από την ηλικία των 40 και μετά. Επίσης, τονίζει ότι θα ήταν προτιμότερο να επιλέγονται βαφές μαλλιών που περιέχουν την ελάχιστη συγκέντρωση αρωματικών αμινών, όπως PPD – λιγότερο από 2%.

Υπογράμμισε επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τη διευκρίνιση της σχέσης μεταξύ των βαφών και του κινδύνου καρκίνου του μαστού, προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα οι γυναίκες.

Όμως και η Sanna Heikkinen, από το Φινλανδικό Μητρώο Καρκίνου, δήλωσε ότι μια ξεχωριστή φινλανδική έρευνα βρήκε μια σύνδεση μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούν συχνά βαφές μαλλιών και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού: «Παρατηρήσαμε μια στατιστική σχέση μεταξύ της χρήσης βαφής μαλλιών και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη μελέτη μας», είπε. Αλλά όπως και ο Mokbel, η Heikkinen τόνισε ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

«Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσουμε μια πραγματικά αιτιώδη σύνδεση», είπε. «Μπορεί, για παράδειγμα, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συχνά βαφές μαλλιών να χρησιμοποιούν επίσης άλλα καλλυντικά, περισσότερο από τις γυναίκες που ανέφεραν ότι ποτέ δεν βάφουν τα μαλλιά τους».