Τα σιαμαία δίδυμα που γεννήθηκαν σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, χρειάστηκε να ξεκινήσουν τη ζωή τους με ένα απίστευτο ταξίδι για να επιβιώσουν: κατάφεραν αν μείνουν εν ζωή κάνοντας, μεταξύ άλλων, μια διαδρομή 15 ωρών στο πίσω μέρος μιας μοτοσικλέτας!

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο στην πρωτεύουσα της χώρας, την Κινσάσα, όπου υπεβλήθησαν σε χειρουργική επέμβαση από μια ομάδα χειρούργων, ώστε να χωριστούν.

Συνολικά, τα ηλικίας μιας εβδομάδας κορίτσια χρειάστηκε να περάσουν να ταξιδέψουν 1.400 χιλιόμετρα μέσα από ζούγκλα, κακοτράχαλους δρόμους και αεροπορικώς. Τώρα, βρίσκονται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο, υπό παρακολούθηση από τους γιατρούς.

Τα δύο μωρά -η Anick και η Destin– αναμένεται να επιστρέψουν στο χωριό τους σε τρεις εβδομάδες. Γεννήθηκαν στις 37 εβδομάδες της κύησης, τον Αύγουστο, ενωμένα στον ομφαλό, με μερικά εσωτερικά όργανα μοιρασμένα.

Περίπου μία στις 200.000 γεννήσεις έχει ως αποτέλεσμα σιαμαία δίδυμα και η επιβίωσή τους κατά τη γέννα δεν είναι ποτέ βέβαιη, ειδικά σε τόσο απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει ιατρική βοήθεια. Αλλά προς έκπληξη των γιατρών, αυτά τα δίδυμα γεννήθηκαν φυσικά στο χωριό Μουζόμπο, στα δυτικά της αφρικανικής χώρας.

Συνειδητοποιώντας ότι τα μωρά χρειάζονταν χειρουργική επέμβαση, οι γονείς τους Claudine Mukhena και Zaiko Munzadi τύλιξαν τα μωρά σε μια κουβέρτα και ξεκίνησαν ένα επικό ταξίδι μέσα από τη ζούγκλα, προς στο πλησιέστερο νοσοκομείο τους στην πόλη Βάνγκα.

Χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό ή την εμπειρία για να πραγματοποιήσουν τη σύνθετη χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού των διδύμων στο μικρό νοσοκομείο, οι γιατροί τους μετέφεραν σε νοσοκομείο της Κινσάσα, η οποίο απέχει περισσότερο από 500 χιλιόμετρα.

Για να φτάσει έως εκεί, η οικογένεια απευθύνθηκε στη MAF, μια ανθρωπιστική αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε απομακρυσμένες περιοχές και η οποία ανταποκρίθηκε στην έκκληση.

Ο Δρ Junior Mudji, ο οποίος φροντίζει τις τυχερές και σκληροτράχηλες μικρές τώρα στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι ήταν ευχαριστημένος από την πορεία της υγείας τους: «Σιαμαία δίδυμα γεννήθηκαν φυσικά στις 37 εβδομάδες – είναι ανήκουστο», είπε. «Είναι καλά, κοιμούνται καλά και τρώνε καλά. Θα τις κρατήσουμε εδώ για τρεις ακόμη εβδομάδες, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι φυσιολογικά».

Ο Δρ Mudji πιστεύει ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν η πρώτη που διαχώρισε σιαμαία δίδυμα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.