Οι λευκοί άνδρες που ασκούν για 7,5 ώρες την εβδομάδα ή περισσότερο είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακή νόσο, σε σχέση με εκείνους που γυμνάζονται πιο ήπια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο εξέτασαν τις συνήθειες άσκησης 3.175 συμμετεχόντων για μια περίοδο 25 ετών και διαπίστωσαν ότι οι λευκοί άνδρες που ασκούνταν πολύ, ήταν πιο πιθανό να αποκτήσουν αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Όταν ξεκίνησε η έρευνα, οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών και ταξινομήθηκαν σε τρεις ξεχωριστές ομάδες, ανάλογα με το πόσο ασκούνταν. Εκείνοι που γυμνάζονταν 450 λεπτά κάθε εβδομάδα ή περισσότερο είχαν μεγαλύτερη ποσότητα αγγειακής ασβεστοποίησης (CAC) με την πάροδο του χρόνου, που είναι η κλινική μέτρηση της ποσότητας ασβεστίου και αθηρωματικής πλάκας στις καρδιακές αρτηρίες .

Τα υψηλά επίπεδα CAC αποτελούν σημαντική ένδειξη για τους γιατρούς ότι κάποιος κινδυνεύει να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο διαδεδομένα στους λευκούς άνδρες, οι οποίοι ήταν κατά 86% πιο πιθανό να έχουν αυξημένη CAC από τη στιγμή που φθάνουν στη μέση ηλικία, από ό,τι οι μαύροι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι περίμεναν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας θα είχαν χαμηλότερα επίπεδα CAC μακροπρόθεσμα.

«Επειδή τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ένα σημαντικά διαφορετικό επίπεδο κινδύνου μεταξύ των μαύρων και των λευκών συμμετεχόντων, τα δεδομένα παρέχουν το κίνητρο για περαιτέρω διερεύνηση, ιδιαίτερα σε σχέση με τη φυλή, αναζητώντας και άλλους βιολογικούς μηχανισμούς για τον κίνδυνο αυξημένης CAC σε άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας», δήλωσε η Deepika Laddu, συν-συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ήρθε η ώρα οι λευκοί άνδρες να βάλουν τους αλτήρες τους στην άκρη: «Ενώ η μελέτη δείχνει ότι οι λευκοί άνδρες που ασκούνται σε υψηλά επίπεδα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη CAC, δεν υπονοεί ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει να ασκεί», πρόσθεσε η Δρ Laddu.