Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: η διαιτητική αντιμετώπιση, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η φαρμακευτική αντιμετώπιση και η χειρουργική αντιμετώπιση. Επειδή όμως «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», όπως υποστήριζε ο Ιπποκράτης, είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που να καλύπτει αποτελεσματικά τις διατροφικές μας ανάγκες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μένουμε με άδειο στομάχι προκειμένου να χάσουμε βάρος. Αντιθέτως, το μυστικό βρίσκεται στα πολλά και μικρά γεύματα.

Καθοριστικός ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής

Πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Harvard στις ΗΠΑ συνδέει τη μεσογειακή διατροφή στην εγκυμοσύνη με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Ολοένα και περισσότεροι γιατροί συγκλίνουν στην άποψη ότι η μεσογειακή διατροφή είναι το ιδανικό διαιτολόγιο για τη σωστή απώλεια βάρους, αποκλείοντας τις επικίνδυνες για την υγεία δίαιτες εξπρές.

Στο πλαίσιοτης μεσογειακής διατροφής συνιστώνται τα εξής:

  1. Καθημερινή κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης, ακατέργαστων δημητριακών και πολύσπορων προϊόντων (πολύσπορο ψωμί, προϊόντα ολικής αλέσεως), λαχανικών και φρούτων, χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων (1-2 μικρές μερίδες, π.χ. 1 φλιτζάνι γάλα ή 200g γιαούρτι), ελαιόλαδου και μέτρια κατανάλωση κρασιού
  2. Εβδομαδιαία κατανάλωση οσπρίων (2-3 φορές την εβδομάδα), πατατών, ψαριού (5-6 μικρές μερίδες, όπου μία μικρομερίδα αντιστοιχεί σε 60 g ψάρι), ξηρών καρπών, πουλερικών (4 μικρές μερίδες των 60 g η καθεμία), αυγών (μέχρι τρία βραστά αυγά εβδομαδιαίως) και γλυκών (1-2 γλυκά την εβδομάδα, σε μικρές μερίδες, π.χ. ½ κομμάτι κέικ ή 1 μπάλα παγωτό)
  3. Μηνιαία κατανάλωση κόκκινου κρέατος (80-110 g η μερίδα, το πολύ δύο γεύματα τον μήνα)
  4. Αντικατάσταση λιπών με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, δηλαδή αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων με μονοακόρεστα λίπη
  5. Άφθονη κατανάλωση νερού
  6. Καθημερινή πρόσληψη πρωινού γεύματος
  7. Αποφυγή βιομηχανοποιημένων και επεξεργασμένων τροφών, οι οποίες περιέχουν πολλές θερμίδες και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες

Η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Η αύξηση της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης (της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης), ο διαβήτης τύπου II, η αναπνευστική δυσχέρεια, η υπερτριγλυκεριδαιμία και η υπέρταση είναι ορισμένες από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας.

Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής αποτελεί ασπίδα κατά της παχυσαρκίας, διότι βασίζεται στα φρέσκα, ακατέργαστα και εντόπια φρούτα και λαχανικά εποχής, προσφέροντάς μας εκπληκτική ποικιλία προϊόντων. Χάρη στην ποικιλία αυτή, το φαγητό γίνεται και πάλι απόλαυση και τα οφέλη στο σωματικό μας βάρος και στην υγεία μας αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Αξίζει επίσης να θυμόμαστε ότι, στο πλαίσιο της πρόληψης της παχυσαρκίας, η υγιεινή διατροφή πρέπει να συνδυαστεί με τακτική σωματική άσκηση.

Μάστιγα και στην Ελλάδα

Την τελευταία εικοσαετία στην Ελλάδα παρατηρείται μια στροφή προς τα δυτικά διατροφικά πρότυπα (γρήγορο και βιομηχανοποιημένο φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλάτι και επεξεργασμένη ζάχαρη, κατανάλωση αναψυκτικών και κόκκινου επεξεργασμένου κρέατος).

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του 24ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία που διεξήχθη στην Πορτογαλία, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης με τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το 6,5% των εφήβων στη χώρα μας είναι παχύσαρκο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 4%.

Η ανάγκη για επιστροφή σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον και την υγεία διαιτολόγιο φαντάζει πιο επιτακτική από ποτέ. Ας αγκαλιάσουμε και πάλι τη μεσογειακή διατροφή!