Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Σκωτίας έχουν ανακαλύψει μια πρωτεΐνη που μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη ιών. Η ομάδα είχε ήδη διαπιστώσει ότι η ίδια πρωτεΐνη μπορεί να καταστείλει τον καρκίνο. Τώρα, προσπαθούν να καταλάβουν πλήρως πώς λειτουργεί η πρωτεΐνη που ονομάζεται Hira, με την ελπίδα να μετατρέψουν την εργαστηριακή έρευνα σε θεραπεία.

Πριν από τρία χρόνια ο Δρ Taranjit Singh Rai και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Καρκίνου Beatson και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ανέφεραν ότι η Hira θα μπορούσε να καταστείλει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων που προκαλεί καρκίνο. Όμως, κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας ο Δρ Rai είδε κάτι επίσης ενδιαφέρον.

«Αν θέλεις να μελετήσεις τον καρκίνο, χρησιμοποιείς ιούς για να μεταφέρεις τις μεταλλάξεις στα κύτταρα», λέει ο γιατρός. «Αλλά κάθε φορά που χρησιμοποιούσα τους ιούς, αυτή η πρωτεΐνη, η Hira, μετακόμιζε σε μια νέα θέση, γεγονός που με έκανε να σκεφτώ ότι ίσως έχει σχέση με τους ιούς. Αλλά επειδή η έρευνα που κάναμε ήταν για τον καρκίνο, το έβαλα στην άκρη του μυαλού μου».

Αλλά όχι πλέον: Τώρα που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας, ο Δρ Rai και οι συνάδελφοί του έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι η ίδια πρωτεΐνη καταπολεμάει και τους ιούς. Υπάρχουν εκατομμύρια ιών, των οποίων ο μοναδικός σκοπός είναι να αναπαράγονται, εισχωρώντας μέσα στα ζωντανά κύτταρα οργανισμών, όπως ο άνθρωπος.

Το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα, για παράδειγμα, δεν είναι τόσο «κοινό», καθώς μπορεί να το προκαλεί κάποιος από περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιστήμη δεν έχει βρει κάποια θεραπεία για αυτό ακόμη.

Αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο εργαστήριο ότι η πρωτεΐνη Hira έχει να πει κάτι επί του θέματος: Όπως εξηγεί ο Δρ Rai, το έκαναν χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία οι ερευνητές ήταν δυνατόν να «σβήσουν» την πρωτεΐνη Hira κατά βούληση.

«Έτσι, είχαμε έναν βιολογικό οργανισμό στον οποίο θα μπορούσαμε πραγματικά να απενεργοποιήσουμε αυτήν την πρωτεΐνη όποτε θέλαμε: όταν το κάναμε, τα ποντίκια ήταν πολύ επιρρεπή σε ιούς του έρπητα», εξηγεί ο γιατρός.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η πρωτεΐνη Hira θα μπορούσε να διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην καταπολέμηση τόσο των ιών όσο και του καρκίνου.

Αν και οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι, η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nucleic Acids Research, θα μπορούσε να βρίσκεται ακόμη αρκετά χρόνια μακριά από την εξέλιξή της σε θεραπεία και τις κλινικές δοκιμές. Αποτελεί ωστόσο μια σημαντική προοπτική, που όλοι ελπίζουμε να ευοδωθεί.