Περισσότεροι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται να πάνε σπίτι και να ξεκουραστούν, αντί να τους χορηγούνται αντιβιοτικά, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς το ένα πέμπτο των αντιβιοτικών που συνταγογραφούνται είναι περιττά, αφού πολλές ασθένειες –ειδικά κρυολογήματα- περνούν από μόνες τους.

Η υπερβολική χρήση φαρμάκων καθιστά τις λοιμώξεις πιο δύσκολο να θεραπευτούν, καθώς δημιουργούνται μικρόβια υπερανθεκτικά στα φάρμακα.

Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία:

– 5.000 άνθρωποι πεθαίνουν στην Αγγλία κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα

– Τέσσερις στις 10 περιπτώσεις λοίμωξης από E. coli στο αίμα δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά πρώτης επιλογής

– Μέχρι το 2050, οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα σε όλον τον κόσμο αναμένεται να σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από ό, τι σήμερα σκοτώνει ο καρκίνος

Τα αντιβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας σε περιπτώσεις σήψης, πνευμονίας, βακτηριακής μηνιγγίτιδας και άλλων σοβαρών λοιμώξεων.

Αλλά τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα για κάθε ασθένεια: Ο βήχας ή η βρογχίτιδα μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες για να περάσουν από μόνα τους, αλλά τα αντιβιοτικά μειώνουν αυτό το διάστημα μόνο για μία έως δύο ημέρες.

Ο καθηγητής Paul Cosford, δήλωσε: «Συχνά, δεν χρειαζόμαστε αντιβιοτικά για κοινές ασθένεις. Η πλειοψηφία των ανθρώπων θα πάθει πού και πού κάποια λοίμωξη και θα αναρρώσει χάρη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα» και ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στον γιατρό τους «αναμένοντας να τους δώσει αντιβιοτικά».

Αντ’ αυτού, για τις λοιμώξεις που μπορεί να αντιμετωπίσει το σώμα μας, οι συμβουλές είναι:

– ξεκουραστείτε αρκετά

– χρησιμοποιήστε αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη

– πίνετε άφθονα υγρά

Ο καθηγητής Cosford συνέχισε: «Ο γιατρός μπορεί να σας πει πότε είναι πραγματικά απαραίτητο ένα αντιβιοτικό. Το γεγονός είναι εάν πάρετε ένα αντιβιοτικό, όταν δεν το χρειάζεστε, τότε είναι πιθανότερο να βρεθείτε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με μια λοίμωξη που τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν».

Τα βακτήρια είναι απίστευτα ικανά – μόλις εκτεθούν σε αντιβιοτικά, βρίσκουν τρόπους επιβίωσης. Άνθρωποι έχουν πεθάνει από  μικρόβια ανθεκτικά σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι βαδίζουμε ολοταχώς σε μια «μετα-αντιβιοτική αποκάλυψη», όπου ακόμη και συνηθισμένες μολύνσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να θεραπευτούν, με αποτέλεσμα ιατρικές επεμβάσεις ρουτίνας, όπως η καισαρική τομή, να γίνουν πολύ επικίνδυνες.