Οι επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένους χοίρους που έχουν 24% λιγότερα λιπαρά από τους συνηθισμένους χοίρους.
Οι ερευνητές από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν μια τεχνική γενετικής τροποποίησης που ονομάζεται CRIPSR-Cas9 η οποία τους επέτρεψε να εισάγουν ένα νέο γονίδιο στους χοίρους, πράγμα που σημαίνει ότι τα ζώα μπορούν να ρυθμίσουν καλύτερα τη θερμοκρασία τους καίγοντας λίπος.
Οι κανονικοί χοίροι έχουν τάση συσσώρευσης λίπους, αλλά εκείνοι με το νέο γονίδιο είχαν περισσότερη άπαχη σωματική μάζα και μειωμένο ποσοστό λίπους, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, χωρίς να αυξήσουν τα επίπεδα δραστηριότητας ή την ενεργειακή δαπάνη. Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), οι επιστήμονες αναφέρουν ότι έχουν δημιουργήσει με επιτυχία 12 χοίρους με σχεδόν 1/4 λιγότερο σωματικό λίπος από τους κανονικούς χοίρους.
Οι ερευνητές εισήγαγαν στους χοίρους μια εκδοχή ενός γονιδίου που ονομάζεται UCP1. Είναι ένα γονίδιο που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος που βρίσκεται στα περισσότερα θηλαστικά – αλλά οι φυσιολογικοί χοίροι δεν το έχουν. Η διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας σώματος μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τους χοίρους, ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία, που τείνουν να υποφέρουν τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες, όταν δεν είχαν την ευκαιρία να αποθηκεύουν σωματικό λίπος.
Η ενσωμάτωση του γονιδίου UCP1 όμως, μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα: «Θα μπορούσαν έτσι να διατηρήσουν πολύ καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να επιβιώσουν καλύτερα σε κρύο κλιμα», έγραψε στο NPR ο συντάκτης της μελέτης Jian-Guo Zhao.
Ο κύριος στόχος της τροποποίησης ήταν να γίνει η εκτροφή των χοίρων λιγότερο δαπανηρή για τους αγρότες, καθώς και βελτιωθεί η ζωή των ζώων στο κρύο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γονίδιο θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατομμύρια στους αγρότες, από το κόστος θέρμανσης και διατροφής, αλλά και να μειώσει τους θανάτους των μικρών χοίρων τον χειμώνα.
«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική τεχνολογικά έρευνα», λέει ο R. Michael Roberts, καθηγητής στο Τμήμα Ζωικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μισούρι, ο οποίος επιμελήθηκε την παρουσίασή της για το επιστημονικό περιοδικό. «Αποδεικνύει έναν τρόπο βελτίωσης της διαβίωση των ζώων, αλλά και του προϊόντος που παίρνουμε από αυτά τα ζώα – το κρέας».
Ωστόσο, ο Roberts αμφιβάλλει για το αν οι γενετικά τροποποιημένοι χοίροι θα πάρουν έγκριση από τις αρχές υγείας, ώστε το κρέας τους να καταναλώνεται από ανθρώπους ή εάν οι καταναλωτές θα ήθελαν πραγματικά να το δοκιμάσουν.