Το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα που μας διχάζει: Από τη μία πλευρά, θέλουμε τα οφέλη που προσφέρει, όπως οι ενδορφίνες, η διανοητική διαύγεια και τα κομψά πόδια. Από την άλλη, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και την κούραση που προκαλεί.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που πολλοί από εμάς παρακολουθούμε κάτι, ενώ τρέχουμε στον διάδρομο του γυμναστηρίου. Κάποια ταινία ή ένα επεισόδιο της αγαπημένης του σειράς θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη και τον πιο «χαλαρό» τύπο να τρέξει ένα παραπάνω χιλιόμετρο στον διάδρομο. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ και του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, οι δρομείς που κοιτάζουν ακριβώς μπροστά τους – σε μια τηλεόραση του γυμναστηρίου, για παράδειγμα- αντί για το δάπεδο, προσαρμόζουν το στιλ τρεξίματός τους, ώστε να σηκώνουν το σώμα και τα πόδια τους ψηλότερα σε κάθε δρασκελιά.

Αυτός ότι μόνο είναι ένας τρόπος για να μειώσετε την ταχύτητά σας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμούς, καθώς τα γόνατα και οι αρθρώσεις των αστραγάλων χρησιμοποιούνται για να απορροφήσουν το σοκ που προκαλείται από το μεγαλύτερο ύψος που κατεβαίνει το πόδι.

Εάν όμως η τηλεόραση είναι κακή ιδέα, τότε, τι μπορείτε να κάνετε, για να απασχοληθεί το μυαλό σας, ενώ τα πόδια σας συνεχίζουν να τρέχουν; Τα podcast και τα ηχητικά βιβλία είναι προφανείς πηγές απόσπασης της προσοχής. Ορισμένοι δρομείς χρησιμοποιούν λίστες αναπαραγωγής που περιέχουν τραγούδια με παρόμοιο αριθμό beat ανά λεπτό με τον ρυθμό που τρέχουν

Η λήψη μιας ειδικής εφαρμογής για τρέξιμο μπορεί επίσης να βοηθήσει: οι περισσότερες μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να σας ειδοποιούν κάθε λίγα λεπτά με μια ενημέρωση για το πόσο γρήγορα ή μακριά έχετε τρέξει. Σε πραγματικά δύσκολες στιγμές ή όταν δεν υπάρχει δυνατότητα για ακουστικά, ορισμένοι αθλητές επαναλαμβάνουν μια φράση (π.χ. «ο πόνος είναι προσωρινός») ή κάνουν νοητικά μαθηματικές πράξεις,  για να κρατήσουν το μυαλό τους απασχολημένο (π.χ. επιλέγουν έναν τυχαίο αριθμό και μετράνε αντίστροφα ή κάνουν διαιρέσεις με «δύσκολα» νούμερα).

Για τους οπτικούς τύπους, η χρήση της φαντασίας βοηθάει: μπορείτε να σκεφτείτε ένα λεπτομερές σενάριο του τι θα κάνετε όταν τελειώσετε το τρέξιμο, είτε πρόκειται για ένα ζεστό μπάνιο είτε μια βόλτα με φίλους.