Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (ή CO2) στην ατμόσφαιρα της Γης αυξήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ το 2016, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Η αύξηση του περασμένου έτους ήταν κατά 50% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών. Οι ερευνητές λένε ότι ο συνδυασμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και του φαινομένου El Niño οδήγησε το CO2 σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 800.000 χρόνια.

Η φετινή αναφορά για τα αέρια του θερμοκηπίου που δημοσιεύει το WMO βασίζεται σε μετρήσεις που έγιναν σε 51 χώρες. Ερευνητικοί σταθμοί διάστικτοι γύρω από τον πλανήτη μετρούν τις συγκεντρώσεις αερίων υπεύθυνων για την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το WMO είναι αυτά που απομένουν στην ατμόσφαιρα, καθώς σημαντικές ποσότητες απορροφώνται φυσικά από τους ωκεανούς και τη βιόσφαιρα.

Το 2016 είδε τη μέση συγκέντρωση CO2 να φτάνει τα 403,3 μέρη ανά εκατομμύριο, από 400 που ήταν το 2015. Αν και το νούμερο δεν φαίνεται μεγάλο, «Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχουμε δει ποτέ στα 30 χρόνια που έχουμε αυτό το δίκτυο», δήλωσε η επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του WMO, Oksana Tarasova. «Η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στο προηγούμενο El Niño, το 1997-1998 και ήταν 2,7 μέρη ανά εκατομμύριο και τώρα είναι 3,3 και είναι 50% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών».

Το φαινόμενο El Niño επηρεάζει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα προκαλώντας ξηρασίες που περιορίζουν την πρόσληψη CO2 από φυτά και δέντρα.

Οι εκπομπές από ανθρώπινες πηγές έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με την έρευνα, αλλά σύμφωνα με τη Δρ Tarasova, είναι το συνολικό άθροισμα στην ατμόσφαιρα που έχει σημασία, καθώς το CO2 παραμένει σε ψηλά επίπεδα και ενεργό για αιώνες.

Τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

Ταχέως αυξανόμενα επίπεδα ατμοσφαιρικού CO2 και άλλων αερίων έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με τη μελέτη, να «πυροδοτήσουν απρόβλεπτες αλλαγές στο κλιματικό σύστημα … οι οποίες θα οδηγήσουν σε σοβαρές οικολογικές και οικονομικές αναταραχές».

Η μελέτη διαπιστώνει ότι από το 1990 παρατηρείται αύξηση κατά 40% του συνολικού θερμικού αποτελέσματος για το κλίμα από όλα τα αέρια του θερμοκηπίου. «Γεωλογικώς, είναι σαν μια ένεση τεράστιας ποσότητας θερμότητας», δήλωσε η Δρ Tarasova. «Οι αλλαγές δεν θα διαρκέσουν 10.000 χρόνια, όπως συνέβη παλιότερα, θα γίνουν γρήγορα. Δεν έχουμε γνώση για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα σε αυτήν την κατάσταση και αυτό είναι ανησυχητικό».

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η τελευταία φορά που γνώρισε η Γη συγκρίσιμη συγκέντρωση CO2 ήταν πριν από τρία έως πέντε εκατομμύρια χρόνια. Το κλίμα ήταν τότε 2-3 βαθμούς Κελσίου θερμότερο και το επίπεδο της θάλασσας ήταν 10-20 μέτρα υψηλότερα, λόγω της τήξης των πάγων της Γροιλανδίας και μέρους της δυτικής Ανταρκτικής.