Τα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν γονέα που έχει πρόβλημα με το αλκοόλ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν βίαιες σχέσεις ως έφηβοι, όπως έδειξε μια νέα μελέτη.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο για τους εθισμούς, οι ρίζες των βίαιων σχέσεων στους εφήβους μπορούν να εντοπιστούν ήδη από την παιδική τους ηλικία.
«Αν και η βία στις εφηβικές σχέσεις θεωρείται συνήθως ως πρόβλημα που σχετίζεται κυρίως με την ανάπτυξη των εφήβων, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος για επιθετική συμπεριφορά και εμπλοκή σε βίαιες σχέσεις σχετίζεται με τους στρεσογόνους παράγοντες που έχουν βιώσει πολύ νωρίτερα στη ζωή», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης και ανώτερη ερευνήτρια του Ινστιτούτου, Jennifer A. Livingston.
Για να βγάλει τα συμπεράσματά της, η ομάδα της Livingston μελέτησε 144 έφηβους από την ηλικία των 12 μηνών: όλοι τους είχαν πατέρα που αντιμετώπιζε πρόβλημα με το αλκοόλ. Στην πάροδο των ετών, οι ερευνητές συνέλλεγαν και ανέλυαν τακτικά δεδομένα, επιτρέποντάς τον καθορισμό παραγόντων που οδήγησαν ορισμένους από τους έφηβους να εμπλακούν σε καταχρηστικές ή βίαιες σχέσεις.
«Φαίνεται ότι η οικογενειακή δυναμική που βιώνουν τα παιδιά προσχολικής και μέσης παιδικής ηλικίας είναι αποφασιστικής σημασίας, για την ανάπτυξη της επιθετικότητας στα εφηβικά χρόνια», εξήγησε η Δρ Livingston.
Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται απλώς στις σχέσεις των εφήβων με τον πατέρα τους: Η Livingston διαπίστωσε ότι οι μητέρες των οποίων οι σύντροφοι είχαν πρόβλημα με το αλκοόλ, έτειναν να υποφέρουν από κατάθλιψη, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε σε μικρότερη αγάπη για τα παιδιά τους και λιγότερη ζεστασιά και ευαισθησία, όταν αλληλεπιδρούσαν μαζί τους.
«Αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα παιδιά με ζεστές και ευαίσθητες μητέρες είναι σε καλύτερη θέση να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους», δήλωσε η Livingston. «Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερες ενδοσυζυγικές συγκρούσεις, όταν υπάρχει εξάρτηση από το αλκοόλ».
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού να διατηρεί τον έλεγχο της δικής του συμπεριφοράς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά στην πρώιμη και μέση παιδική ηλικία.
Επιπλέον, όσοι είναι επιθετικοί στην παιδική ηλικία, ιδιαίτερα με τα αδέλφια τους, είναι πιο πιθανό να είναι επιθετικοί με τον ερωτικό τους σύντροφο ως έφηβοι.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο κίνδυνος βίας μπορεί να μειωθεί, όταν οι γονείς είναι πιο ζεστοί και ευαίσθητοι στις αλληλεπιδράσεις με τα παιδιά τους. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τις ενδοσυζυγικές συγκρούσεις και να αυξήσει τον αυτοέλεγχο των παιδιών και τελικά να μειώσει την εμπλοκή τους σε επιθετική συμπεριφορά», σημείωσε η Δρ Livingston.