Τα βακτήρια που ζουν στα σκοτεινά βάθη του πεπτικού συστήματος φαίνεται ότι επηρεάζουν το εάν οι όγκοι συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο, λένε οι Γάλλοι και Αμερικανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες έκαναν τεστ στο μικροβίωμα -το σύνολο των βακτηρίων που ζουν μέσα μας- ασθενών με καρκίνο, σε δύο ξεχωριστές μελέτες, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, οι οποίες συνέδεσαν συγκεκριμένα είδη μικροβίων, αλλά και τη συνολική ποικιλομορφία του μικροβιώματος με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων της ανοσοθεραπείας.

Τα σώματα μας φιλοξενούν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών και η σχέση μας υπερβαίνει τις μολυσματικές ασθένειες. Το μικροβίωμα εμπλέκεται στην πέψη, την προστασία από τη μολύνσεις και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι δύο μελέτες αφορούσαν ασθενείς που υποβάλλονταν σε ανοσοθεραπεία, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού για την καταπολέμηση των όγκων. Αν και δεν είναι αποτελεσματική σε όλους τους ασθενείς, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να «καθαρίσει» τον οργανισμό ακόμη και από καρκίνο σε τελικό στάδιο.

Η πρώτη μελέτη, εξέτασε 249 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή των νεφρών. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν πάρει αντιβιοτικά, π.χ. για οδοντική λοίμωξη, έβλαψαν το μικροβίωμά τους και ήταν πιο πιθανό να δουν τους όγκους τους να αναπτύσσονται, ενώ υποβάλλονταν σε ανοσοθεραπεία.

Ένα είδος βακτηρίων ειδικότερα, το Akkermansia muciniphila, βρέθηκε στο 69% των ασθενών που ανταποκρίθηκαν θετικά στην ανοσοθεραπεία. Η αύξηση των επιπέδων του συγκεκριμένου βακτηρίου σε ποντίκια, φάνηκε επίσης να αυξάνει την ανταπόκρισή τους στην ανοσοθεραπεία.

Παράλληλα, στο Κέντρο MD Anderson για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Τέξας, ερευνητές ανέλυσαν το μικροβίωμα 112 ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα. Εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, έτειναν να έχουν ένα πλουσιότερο, με μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίωμα από εκείνους που δεν ανταποκρίθηκαν. Είχαν όμως και διαφορετικά είδη βακτηρίων: Τα υψηλά επίπεδα Faecalibacterium και Clostridiales φάνηκε ότι ήταν ωφέλιμα, ενώ τα Bacteroidales προμήνυαν κακά νέα, σύμφωνα με τη μελέτη: Τα δείγματα ιστών έδειξαν ότι υπήρχαν περισσότερα ανοσοκύτταρα που κατέστρεφαν τα καρκινικά στους ασθενείς με ευεργετικά βακτήρια.

Ο Mark Fielder, πρόεδρος της Εταιρείας Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας και καθηγητής Ιατρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Kingston, δήλωσε ότι η μελέτη έδειξε τη σημασία της κατανόησης των μικροοργανισμών που ζούνε στο σώμα μας: «Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το μικροβίωμα είναι η απάντηση σε όλα, όμως δεν νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αλλά μόλις κατανοήσουμε περισσότερα γι’ αυτό, οι επεμβάσεις και οι αλλαγές το μικροβίωμα μπορεί να αποτελέσουν μια σημαντική αλλαγή για την υγεία των ανθρώπων».