Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση χόκεϊ επί πάγου αυξάνει σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό. Η αύξηση ήταν κατά μέσο όρο 75% για όσους παρακολουθούσαν τον αγώνα από την τηλεόραση, ενώ για όσους παρακολουθούσαν από το γήπεδο αυξήθηκε κατά 110%. Αυτή η αύξηση είναι ισοδύναμη, όπως είπαν οι ερευνητές, με μέτρια και έντονη άσκηση, αντίστοιχα. Ο καρδιακός ρυθμός αυξανόταν κατά τη διάρκεια της παράτασης και στις φάσεις που υπήρχε περίπτωση για γκολ.
Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με τα σπορ – αρκεί να τα παρακολουθούμε! Ή μήπως όχι;
Όπως συμβαίνει με σχεδόν όλες τις έρευνες, πρέπει να αναρωτηθούμε αν τα αποτελέσματα ισχύουν και για άτομα εκτός της μελέτης. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως όχι – ποιο πωρώνεται με το χόκεϊ επί πάγου, τελικά;
Αντιθέτως, υπάρχει μια άλλη έρευνα που δείχνει ότι το να βλέπουμε ποδόσφαιρο μπορεί να ζορίσει την καρδιά μας τόσο πολύ, ώστε να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Μια μελέτη Γερμανών οπαδών εξετασε τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή τους πίεση, ενώ παρακολούθησαν την εθνική τους ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2006. Τόσο η καρδιακή συχνότητα, όσο και η αρτηριακή πίεση αυξήθηκαν -πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στην έκκριση αδρεναλίνης- όσο παρακολουθούσαν την ομάδα τους και παρέμειναν υψηλότερα από το φυσιολογικό για ώρες αργότερα.
Η ιδέα για την καναδική μελέτη (η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη που μετρά τους παλμούς ανθρώπων που παρακολουθούν ένα παιχνίδι χόκεϊ επί πάγου) προήλθε από μια παρατήρηση της 13χρονης Leia Khairy, της κόρης του καθηγητή Paul Khairy, που ήταν ο επικεφαλής ερευνητή: η μικρή παρατήρησε ότι ενώ η καρδιά της χτυπούσε γρήγορα και δυνατά, καθώς έπαιζε ποδόσφαιρο, οι γονείς που παρακολουθούσαν τον αγώνα πηδούσαν πάνω-κάτω με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Αλλά ο Khairy είναι πολύ σαφής: «Η παρακολούθηση ενός παιχνιδιού χόκεϊ επί πάγου δεν αποτελεί υποκατάστατο της σωματικής δραστηριότητας. Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό -και πιθανώς αυξάνει επίσης την αρτηριακή πίεση, αν και αυτό δεν μετρήθηκε στη μελέτη μας- αλλά δεν έχει τα ίδια οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, όπως η άσκηση».
Δεν υπάρχει επίσης αντίσταση στην «άσκηση» των (τηλε)θεατών, εκτός από το περιστασιακό τίναγμα από τον καναπέ-, έτσι οι μύες δεν ασκούνται. Από τα αποτελέσματα δημιουργείται περισσότερο ανησυχία, για το γεγονός ότι η παρακολούθηση σπορ προκαλεί συναισθηματικό άγχος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή σε άτομα που έχουν ήδη καρδιακές παθήσεις. Από την άποψη αυτή, η παρακολούθηση σπορ, κατατάσσεται μαζί με άλλους γνωστούς παράγοντες που προκαλούν καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως η υπερβολική ζέστη, οι σεισμοί, το σεξ και η χρήση κοκαΐνης.
Η μελέτη των Γερμανών οπαδών του ποδοσφαίρου διαπίστωσε επίσης ότι ένας αγχωτικός αγώνας υπερδιπλασίασε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να είστε σε καλή φυσική κατάσταση προτού παρακολουθήσετε ένα ντέρμπι, αντί να ελπίζετε ότι θα είναι το ισοδύναμο μιας προπόνησης. Οι συντάκτες της καναδικής μελέτης τονίζουν ότι όποιος παρακολουθεί ένα συναρπαστικό παιχνίδι πρέπει να ανησυχήσει αν εμφανίσει συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος ή δύσπνοια.