Οι άνδρες που τρώνε μόνοι τους διατρέχουν 45% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Dongskuk Ilsan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας βρήκαν επίσης σύνδεση μεταξύ των μοναχικών γευμάτων και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως και της υψηλής χοληστερόλης.

Ενώ τα ευρήματά τους αποκάλυψαν συνέπειες για την υγεία τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που τρώνε μόνοι τους, οι επιπτώσεις ήταν πολύ πιο έντονες στους άνδρες.

Η μελέτη εξέτασε 7.725 ενήλικες οι οποίοι κλήθηκαν να δηλώσουν πόσο συχνά έτρωγαν μόνοι τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνήθειες φαγητού δημιουργούσαν απειλές για την υγεία όσων έτρωγαν μόνοι τους περισσότερο από δύο φορές την ημέρα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι αυτά τα άτομα ήταν πιο πιθανό να μην είναι παντρεμένα ή να βρίσκονται σε σχέση, να ζουν μόνα τους και να παραλείπουν γεύματα.

Οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερο από δύο φορές την ημέρα μόνοι τους ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν κοιλιακή παχυσαρκία. Συνήθως, αυτοί οι άνδρες δεν είχαν συζύγους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Obesity Research & Clinical Practice και έδειξε ότι οι άνδρες που έτρωγαν συχνά μόνοι τους είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, που είναι ένας συνδυασμός διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας.

Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά καλύτερα για τις γυναίκες που συνήθως έτρωγαν μόνες τους, καθώς ήταν 29% πιθανότερο να εμφανίσουν το μεταβολικό σύνδρομο, σε σχέση με τους άνδρες.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που θέτει τον ασθενή σε μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας.

Η μελέτη εμπνεύστηκε από ευρήματα που έδειξαν ότι οι οικογένειες αριθμούν όλο και λιγότερα μέλη και ότι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ ζουν μόνοι τους. Τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες που αναπτύσσονται λόγω αυτής της τάσης μπορεί να προκαλούν περισσότερα προβλήματα στην υγεία μας, απ’ ό,τι μπορούσαμε να διανοηθούμε έως σήμερα.