Τα άτομα με ελονοσία έχουν ένα χαρακτηριστικό «αποτύπωμα» στην αναπνοή τους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τεστ για τη διάγνωση της ασθένειας, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Οι ειδικοί έχουν ήδη δοκιμάσει έναν πρωτότυπο μηχάνημα ελέγχου της αναπνοής στην Αφρική, όπως ανέφεραν σε ένα συνέδριο τροπικής ιατρικής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ήταν αρκετά καλό για την ανίχνευση κρουσμάτων σε παιδιά, αλλά απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξή του, ώστε να γίνει κανόνας η χρήση της.
Μία από τις οσμές που εντοπίζει η πρωτότυπη συσκευή ελέγχου είναι ίδια με τη φυσική οσμή που προσελκύει τα έντομα που εξαπλώνουν την ελονοσία. Τα πεύκα και τα κωνοφόρα εκπέμπουν αυτές τις οσμές για να προσκαλέσουν τα κουνούπια και άλλα έντομα επικονίασης, λένε οι ερευνητές, από το πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις.
Πιστεύουν ότι οι άνθρωποι με ελονοσία που έχουν αυτή την οσμή στην αναπνοή τους μπορεί επίσης να προσελκύουν τα κουνούπια και να μολύνουν περισσότερα έντομα, τα οποία στη συνέχεια θα μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους ανθρώπους που τσιμπούν.
Αν και το τεστ χρειάζεται τελειοποίηση, θα μπορούσε να προσφέρει ένα νέο, φτηνό και εύκολο τρόπο για τη διάγνωση της ελονοσίας, υποστηρίζει η καθηγήτρια Audrey Odom John και οι συνεργάτες της.
Το τεστ αναπνοής ανιχνεύει έξι διαφορετικές οσμές ή πτητικές οργανικές ενώσεις, για να εντοπίσει τα κρούσματα της ελονοσίας. Οι ερευνητές το δοκίμασαν σε δείγματα αναπνοής από 35 παιδιά με πυρετό στο Μαλάουι, μερικά με ελονοσία και μερικά χωρίς. Η συσκευή έδωσε ακριβές αποτέλεσμα σε 29 από τα παιδιά, που σημαίνει ότι είχε ποσοστό επιτυχίας 83%.
Αν και το ποσοστό είναι χαμηλό για τη συστηματική χρήση της συσκευής, οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την αξιοπιστία της και να τη μετατρέψουν σε ένα προϊόν για άμεση χρήση.
Απλές, γρήγορες εξετάσεις αίματος για ελονοσία είναι ήδη διαθέσιμες, αλλά έχουν τα όριά τους, όπως λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, καθώς η εξέταση αίματος μπορεί να είναι δαπανηρή και τεχνικά δύσκολη σε αγροτικές περιοχές.
Μία μη επεμβατική μέθοδος ανίχνευσης που δεν απαιτεί δείγματα αίματος ή ιατρική εκπαίδευση θα μπορούσε να έχει μεγάλα οφέλη.
Ο καθηγητής James Logan από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δήλωσε: «Η ταχεία διάγνωση ασυμπτωματικής ελονοσίας αποτελεί πρόκληση για τον έλεγχο της ασθένειας και είναι απαραίτητη, καθώς πλησιάζουμε προς την επίτευξη του στόχου του ΠΟΥ για την εξάλειψης της ελονοσίας».
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στη φετινή ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής.