Η καρδία έχει 4 βαλβίδες. Η Μιτροειδής και η Αορτική βαλβίδες της αριστερής καρδίας είναι οι πιο σπουδαίες και όταν δεν λειτουργούν σωστά μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά.

Ανεπάρκεια Βαλβίδων
Η οποιαδήποτε βαλβίδα εξασφαλίζει την ροή ενός υγρού, στην συγκεκριμένη περίπτωση του αίματος, μόνον προς μια κατεύθυνση. Οι βαλβίδες μπορούν να παρουσιάσουν ανεπάρκεια (διαφυγή) προς τα πίσω. Η ροη του αίματος μέσα στην καρδιά επιβραδύνεται, το αίμα συσσωρεύεται στα πνευμόνια, και έτσι προκαλείται δύσπνοια στον ασθενή.

Χειρουργικές Ενδείξεις
Όταν η ανεπάρκεια της βαλβίδας προχωρήσει σε σοβαρό  βαθμό, τότε οι ασθενείς χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Αυτή  πρέπει να γίνεται όταν η καρδιακή λειτουργιά είναι ακόμη καλή η έχει επηρεαστεί μόνο ελαφρώς .

Όταν η λειτουργικότητα της καρδιάς έχει επηρεαστεί σημαντικά από την βαλβιδοπάθεια, το ρίσκο της καρδιοχειρουργικής επέμβασης αυξάνεται και μετά την επέμβαση η καρδιά μπορεί να μην ανακάμψει την λειτουργιά της, και να επηρεάσει σημαντικά την μακροχρόνια επιβίωση του ασθενούς.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι αλγόριθμοι από το Αμερικανικό Καρδιολογικό Κολλέγιο και την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία με παραμέτρους για ποτέ ενδείκνυται μια χειρουργική επέμβαση η όχι για όλες τις βαλβιδοπάθειες, βασισμένοι σε εκτενέστατη βιβλιογραφία και ερευνά.

Επιδιόρθωση Βαλβίδων
Η  χειρουργική αντιμετώπιση της Ανεπάρκειας της Μιτροειδούς και της Αορτικής  Βαλβίδας  γίνεται με δυο τρόπους. Η μια είναι η επιδιόρθωση της βαλβίδας (Βαλβιδοπλαστική) και η άλλη είναι η αντικατάσταση.

Η Βαλβιδοπλαστική είναι η ιδανικότερη λύση για να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα της βαλβίδας, γιατί ο ασθενής διατηρεί τον δικό του φυσικό ιστό.

Έτσι δεν χρειάζεται μια ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, ενώ η αντικατάσταση με μηχανική βαλβίδα απαιτεί αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή με Sintrom εφ’ όρου ζωής, με σημαντικό ποσοστό εγκεφαλικών, καθώς και αιμορραγιών ανά χρόνο ασθενούς. Επίσης αυτή η αντιπηκτική αγωγή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής του ασθενούς με τις συχνές εξετάσεις αίματος για να παρακολουθείται  η δοσολογία του φάρμακου, και αυτό πάλι εφ’ όρου ζωής!

Ο φυσικός ιστός της βαλβίδας είναι πιο ανθεκτικός σε λοιμώξεις (ενδοκαρδίτιδα), και πολύ σπουδαίο είναι επίσης το γεγονός ότι νεαρές γυναίκες με βαλβιδοπλαστικές μπορούν να κυοφορήσουν φυσιολογικά και χωρίς προβλήματα, γιατί η αντιπηκτική αγωγή με Sintrom που απαιτεί η αντικατάσταση με μηχανική βαλβίδα, προκαλεί τερατογένεια, ιδίως στους πρώτους τρεις μήνες εγκυμοσύνης.

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, πρέπει και μπορεί στην πλειονότητα των ασθενών (πάνω από το 90%) να επιδιορθώνεται.

Η ανεπάρκεια της Αορτικής Βαλβίδας μπορεί να επιδιορθωθεί σε  αρκετούς ασθενείς σε έδαφος Δίπτυχης Αορτικής Βαλβίδας, καθώς επίσης και σε ασθενείς με το σύνδρομο Marfans (χειρουργείο David), με τα ιδία πλεονεκτήματα διατήρησης της βαλβίδας του ασθενούς όπως και στην Μιτροειδή Βαλβίδα.

Αποτελέσματα
Η επιτυχία των επεμβάσεων για παθήσεις βαλβίδων έχει βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία χρόνια και ιδίως σε ειδικευμένα καρδιοχειρουργικά κέντρα.

Οι εγχειρήσεις Βαλβιδοπλαστικής  έχουν άριστα μακροχρόνια αποτελέσματα, είναι ιδιαίτερα επιθυμητές σε νεαρά άτομα, γιατί μπορούν να δώσουν πολλές δεκαετίες στον ασθενή, χωρίς τις επιπλοκές των προσθετικών βαλβίδων καρδιάς.

Όταν η σοβαρή βαλβιδοπάθεια αντιμετωπίζεται χειρουργικά εγκαίρως, πριν επηρεαστεί η λειτουργικότητα της καρδιάς, τότε ο ασθενής μετεγχειρητικά επανέρχεται στην αναμενόμενη επιβίωση ως άνδρας ή γυναίκα.

Αρώνη Μαρία
Καρδιοχειρουργός  MD, FACS, FACC, FCCP
www.aronimaria.gr

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Καρδιοχειρουργός MD, FACS, FACC, FCCP