Το να τρώμε αργά θα μπορούσε να κάνει λιγότερο πιθανό το να γίνουμε παχύσαρκοι ή να αναπτύξουμε μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με έρευνα, που βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.

Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει, επειδή η γρήγορη κατανάλωση φαγητού μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός διαταραχών που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Εμφανίζεται όταν κάποιος έχει οποιονδήποτε από τους παράγοντες κινδύνου – κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλό σάκχαρο, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια ή / και χαμηλή HDL χοληστερόλη.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, το να τρώμε πιο αργά θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε την υγεία μας και το σωματικό μας βάρος υπό έλεγχο.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία εξέτασε στοιχεία από 642 άνδρες και 441 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη, από τους οποίους κανείς δεν είχε μεταβολικό σύνδρομο, το 2008. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες βάσει του τρόπου με τον οποίο περιέγραψαν τη συνηθισμένη ταχύτητα που έτρωγαν: αργά, κανονικά ή γρήγορα.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι ερευνητές εξέτασαν και πάλι τους συμμετέχοντες. Διαπίστωσαν ότι οι όσοι έτρωγαν γρήγορα ήταν πιο πιθανό (κατά 11,6%) να έχουν αναπτύξει μεταβολικό σύνδρομο σε σχέση με όσους έτρωγαν με κανονική ταχύτητα (6,5%) και με όσους έτρωγαν αργά (2,3%). Η γρήγορα κατανάλωση φαγητού συνδέθηκε επίσης με την αύξηση του σωματικού βάρους, τη μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και το μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης στο αίμα.

Παίρνοντας τον χρόνο μας για να μασήσουμε συνειδητά το φαγητό μας και να τρώμε σιγά-σιγά επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να λάβει εγκαίρως το σήμα ότι έχουμε χορτάσει, έτσι είναι πιθανότερο να σταματήσουμε να τρώμε νωρίτερα.

«Η κατανάλωση φαγητού με πιο αργό ρυθμό μπορεί να είναι μια κρίσιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής, για να αποφευχθεί το μεταβολικό σύνδρομο», δήλωσε ο Takayuki Yamaji, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα. «Όταν οι άνθρωποι τρώνε γρήγορα τείνουν να μην αισθάνονται χορτάτοι εγκαίρως και είναι πιο πιθανό να φάνε υπερβολικά. Η γρήγορη κατανάλωση προκαλεί μεγαλύτερη διακύμανση της γλυκόζης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη».