Η μέτρια κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής και τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα μπορεί να έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύεται στο BMJ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχει μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης ηπατικής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου σε όσους πίνουν καφέ και χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, η ανασκόπηση επιβεβαίωσε ότι ο πολύς καφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιβλαβής και τόνισαν ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αρχίσουν να πίνουν καφέ για λόγους υγείας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον συγκέντρωσαν στοιχεία για την επίδραση του καφέ σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, λαμβάνοντας υπόψη περισσότερες από 200 μελέτες – οι περισσότερες από τις οποίες ήταν έρευνες παρατήρησης.

Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, όσοι έπιναν περίπου τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων ή θανάτου από αυτά. Τα ισχυρότερα οφέλη από την κατανάλωση καφέ παρατηρήθηκαν στον μειωμένο κίνδυνο για ηπατικές νόσους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Ωστόσο, ο καθηγητής Paul Roderick, συν-συγγραφέας της μελέτης, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι η ανασκόπηση δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν ήταν η κατανάλωση καφέ που έκανε πραγματικά τη διαφορά. «Παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα και η άσκηση, θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο», είπε.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν άλλες πρόσφατες αναθεωρητικές μελέτες και έρευνες για την κατανάλωση καφέ, οπότε, συνολικά, το μήνυμα του για τον καφέ είναι καθησυχαστικό.

«Τα οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση καφέ φαίνεται να υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», είπε ο καθηγητής.

Πέρα από τις έγκυες γυναίκες, που δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 200mg καφεΐνης την ημέρα (περίπου δύο κούπες στιγμιαίου καφέ) επειδή μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος αποβολής και τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο κατάγματος, οι υπόλοιποι ενήλικες, μπορούν να καταναλώνουν έως 400mg καφεΐνης την ημέρα (τρία έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ).  Οι ερευνητές λένε ότι θα πρέπει να προτιμούμε τους «υγιείς» καφέδες – δηλαδή χωρίς ζάχαρη, γάλα ή ένα λιπαρό σνακ στο πλάι.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το πώς ο καφές μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται στην επίδραση των αντιοξειδωτικών του, τα οποία αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τη βλάβη των κυττάρων του σώματος.

Πόση καφεΐνη όμως περιέχουν οι καφέδες και όχι μόνο;

– μια κούπα καφέ φίλτρου: 140mg

– μια κούπα στιγμιαίου καφέ: 100mg

– μια κούπα τσάι: 75mg

– ένας espresso: 60mg

– ένα κουτάκι αναψυκτικού κόλα: 40mg

– ένα κουτάκι 250ml ενεργειακού ποτού: μέχρι 80mg

– μια μπάρα σοκολάτας: λιγότερο από 25mg

– μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος: λιγότερο από 10 mg