Εάν ολόκληρος ο πληθυσμός στραφεί σε μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται από την Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών.

Με βάση τα συμπεράσματα των ερευνητών αν ο καθένας μας γινόταν vegan, πιθανότατα πάρα πολλοί άνθρωποι θα αντιμετώπιζαν ανεπάρκεια σε διάφορα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν τον αντίκτυπο της βιομηχανίας κρέατος στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ήθελαν να μάθουν τι θα συνέβαινε, αν κάθε κάτοικος των ΗΠΑ υιοθετούσε μια vegan διατροφή.

Διαπίστωσαν ότι αν αφαιρούνταν όλα τα εκτρεφόμενα ζώα από τον πλανήτη, η ποσότητα τροφίμων που θα διατίθεντο για κατανάλωση από ανθρώπους θα αυξάνονταν κατά 23%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σπόροι που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διατροφή των ζώων θα μπορούν να καταναλωθούν από ανθρώπους.

Αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένη προσφορά ορισμένων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων και του μαγνησίου – στην πραγματικότητα θα υπήρχαν περισσότερα από τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ωστόσο, η προσφορά ορισμένων σημαντικών θρεπτικών ουσιών που λαμβάνουμε τώρα από ζωικά προϊόντα θα μειωνόταν, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, των βιταμινών Α και D, Β12 και διάφορων απαραίτητων λιπαρών οξέων. Ορισμένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στους ενήλικες και οπτική και γνωστική ανάπτυξη στα βρέφη.

«Πολύ απλά, υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούμε να καλύψουμε καταναλώνοντας μόνο φυτικά τρόφιμα», λέει μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Mary Beth Hall, από την Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. «Το ότι εξελιχθήκαμε ως παμφάγα, κάτι λέει για το είδος μας».

Οι ερευνητές δεν έλαβαν υπόψη τους τα συμπληρώματα διατροφής, αξιολογώντας τη διατροφική πρόσληψη από τρόφιμα και μόνο. Παραδέχονται ότι η υγιεινή διαβίωση με μια vegan διατροφή είναι δυνατή σε ατομικό επίπεδο, αλλά πιστεύουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε μεγάλη κλίμακα.

«Είναι απολύτως εφικτό να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά μεμονωμένων ανθρώπων, με προσεκτικά επεξεργασμένες, μη συμπληρωμένες φυτικές μερίδες, αλλά αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για ένα ολόκληρο πληθυσμό», αναφέρει η μελέτη.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν επίσης ότι πολλοί Αμερικανοί πρέπει να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και επίσης ότι οι φυτικές τροφές έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία και την αειφορία των τροφίμων.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν όλοι γίνουν vegan, θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τη διατροφή μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και όσοι άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών πιθανότατα θα υποσιτιστούν.