Η αντιμετώπιση ενός ψηφιακού χαρακτήρα, ενός avatar στην οθόνη του υπολογιστή, βοήθησε ασθενείς με σχιζοφρένεια που ακούνε φωνές, να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις ψευδαισθήσεις τους, όπως ανέφεραν επιστήμονες που πραγματοποίησαν έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι ασθενείς που έλαβαν αυτή τη θεραπεία έγιναν λιγότερο ανήσυχοι και άκουγαν φωνές λιγότερο συχνά σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν απλώς ψυχοθεραπεία. Οι ειδικοί είπαν ότι η νέα ψηφιακή θεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική νέα προσέγγιση για τη θεραπεία των ψευδαισθήσεων της σχιζοφρένειας.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 150 άτομα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Psychiatry και ακολουθεί μια πολύ μικρότερη πιλοτική μελέτη που έγινε το 2013.

Οι ψευδαισθήσεις είναι συχνές σε άτομα με σχιζοφρένεια και μπορεί να είναι απειλητικές και προσβλητικές για τον ασθενή. Ένας στους τέσσερις ασθενείς εξακολουθεί να ακούει φωνές, ακόμη και αν ακολουθεί θεραπεία με φάρμακα και γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Σε αυτή τη μελέτη, που διοργανώθηκε από το King’s College και το University College του Λονδίνου, 75 ασθενείς που συνέχιζαν να ακούν φωνές για περισσότερο από έναν χρόνο, έλαβαν έξι συνεδρίες θεραπείας με avatar, ενώ άλλοι 75 έλαβαν αντίστοιχες ψυχοθεραπείες.

Στις συνεδρίες με τα avatar, οι ασθενείς χρησιμοποίησαν μια προσομοίωση σε υπολογιστή, για να αναπαραστήσουν τη φωνή που άκουγαν και ήθελαν να ελέγξουν, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ακουγόταν και το πώς υπέθεταν ότι έμοιαζε το πρόσωπο που τους μιλούσε.

Ο θεραπευτής στη συνέχεια μιλούσε μέσω του avatar, ενώ επίσης μιλούσε και ως ο ίδιος μαζί τους, σαν μια συνομιλία τριών ανθρώπων, για να βοηθήσει τον ασθενή να αποκτήσει τον έλεγχο.

Ο καθηγητής Tom Craig, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι το να μάθουν οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν το avatar ήταν ασφαλές, εύκολο να γίνει και δύο φορές πιο αποτελεσματικό από την παροχή συμβουλών, για τη μείωση της συχνότητας που άκουγαν φωνές.

«Μετά από 12 εβδομάδες υπήρξε δραματική βελτίωση σε σύγκριση με την ψυχοθεραπεία», είπε. «Με την αντιστοίχιση ενός προσώπου στη φωνή, οι ασθενείς μαθαίνουν να το αντιμετωπίζουν και να παίρνουν απαντήσεις από αυτό. Αυτό μετατοπίζει την ιδέα ότι η φωνή έχει τον πλήρη έλεγχο», είπε. Οι ασθενείς ενθαρρύνονταν να μιλήσουν με το avatar και να πάρουν τον έλεγχο της συνομιλίας, λέγοντας πράγματα όπως: «Δεν θα σε ακούω πια».

Επτά ασθενείς που είχαν λάβει θεραπεία με avatar, σε σχέση με τους δύο από την ομάδα της ψυχοθεραπείας, δήλωσαν ότι οι ψευδαισθήσεις τους είχαν εξαφανιστεί εντελώς μετά από 12 εβδομάδες.