Το να γίνετε vegan ή χορτοφάγος θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, καθώς μια φυτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με μια έρευνα πέντε διαφορετικών ειδών δίαιτας, οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά είναι κατά 42% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση από όσους καταναλώνουν λιγότερες φυτικές τροφές.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι η αύξηση της κατανάλωσης καφέ κατά ένα φλιτζάνι την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 7% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 8%. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια δυνητικά θανατηφόρος πάθηση που συμβαίνει όταν η καρδιά είναι πολύ αδύναμη, για να στέλνει το αίμα αποτελεσματικά στο σώμα.

Οι επιστήμονες από τη Σχολή Ιατρικής Icahn στη Νέα Υόρκη εξέτασαν στοιχεία από 15.569 συμμετέχοντες για τη μελέτη και παρακολούθησαν την υγεία τους για τέσσερα χρόνια.

Έλεγξαν πέντε διαφορετικούς τύπους διατροφής:

– Ευκολίας: κόκκινα κρέατα, ζυμαρικά, τηγανητές πατάτες, γρήγορο φαγητό

– Φυτική: σκούρα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, φασόλια, ψάρια

– Γλυκιά: επιδόρπια, ψωμιά, γλυκά για πρωινό, σοκολάτα, καραμέλα

– Νότια: αυγά, τηγανητά τρόφιμα, κρέας, μεταποιημένο κρέας, ζαχαρούχα ποτά

– Αλκοολούχα / φυτική – σάλτσες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ντομάτες, βούτυρο, κρασί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη φυτική διατροφή είχαν τη μεγαλύτερη συσχέτιση με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, όταν τα στοιχεία προσαρμόστηκαν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη φυλή των συμμετεχόντων και με άλλους παράγοντες κινδύνου. Δεν υπήρχαν συσχετίσεις για τα άλλα τέσσερα πρότυπα διατροφής που εξετάστηκαν.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Kyla Lara, από το νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Ακολουθώντας μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης και ψάρια, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα επεξεργασμένα κρέατα, τα κορεσμένα λίπη, τα trans λιπαρά, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα. Αυτός είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής για την καρδιά και μπορεί να βοηθήσει ειδικά στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας».

Τα ευρήματα σχετικά με την κατανάλωση καφέ προήλθαν από επανεξέταση των δεδομένων από τη μελέτη Framingham Heart Study, μια μακροχρόνια έρευνα των ΗΠΑ σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου που πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες συμμετέχοντες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καφέ.

Τα ευρήματα και από τις δύο μελέτες παρουσιάστηκαν στην επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στο Αναχάιμ της Καλιφόρνια.