Η φαλάκρα και το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών είναι σημαντικότερος δείκτης κινδύνου για καρδιακές παθήσεις από την παχυσαρκία, σε άνδρες κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια μελέτη σε περισσότερους από 2.000 νεαρούς άνδρες στην Ινδία έδειξε ότι οι περισσότεροι που είχαν στεφανιαία νόσο είχαν χάσει τα μαλλιά τους ή είχαν γίνει γκρίζα πρόωρα, σε σχέση με τους άνδρες με πλούσια κώμη.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ινδικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η έρευνα, εξέτασε 790 άνδρες κάτω των 40 ετών που είχαν στεφανιαία νόσο και 1.270 υγιείς άνδρες ανάλογης ηλικίας, οι οποίοι έπαιξαν τον ρόλο της ομάδας ελέγχου.

Το ιατρικό ιστορικό όλων των συμμετεχόντων λήφθηκε υπόψη, οι οποίοι στη συνέχεια κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το επίπεδα απώλειας των μαλλιών τους και το γκριζάρισμά τους.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τα ευρήματά τους με την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου: Ανακάλυψαν ότι οι άνδρες με την καρδιακή πάθηση ήταν πιο πιθανό να έχουν γκριζάρει πρόωρα – περισσότερο από πέντε φορές σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Ο κίνδυνος ήταν  5,6 φορές μεγαλύτερος για όσους είχαν χάσει πρόωρα τα μαλλιά τους.

Από την άλλη, η παχυσαρκία συσχετίστηκε «μόνο» με τετραπλάσια αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Ο Δρ Kamal Sharma, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Ένας πιθανός λόγος αυτής της σχέσης μπορεί να είναι η διαδικασία βιολογικής γήρανσης, η οποία μπορεί να είναι ταχύτερη σε ορισμένους ασθενείς και μπορεί να αντανακλάται στις αλλαγές των μαλλιών».

Ο καθηγητής Alun Hughes, καθηγητής καρδιοαγγειακής φυσιολογίας και φαρμακολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι είχαν υπάρξει παρόμοιες συσχετίσεις και παλαιότερα. «Υποθέτουμε ότι μπορεί να είναι ένας δείκτης βλάβης του DNA που σχετίζεται με τη γήρανση», είπε. «Επίσης, επειδή τα θυλάκια της τρίχας είναι ένας στόχος για τα ανδρογόνα -για παράδειγμα την τεστοστερόνη- έχει υποστηριχθεί ότι η πρόωρη φαλάκρα μπορεί να αντανακλά τις διαφορές στις αντιδράσεις στα ανδρογόνα που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων».

Μια μελέτη σε περίπου 37.000 ανθρώπους στην Ιαπωνία, το 2013, διαπίστωσε ότι οι άνδρες με φαλάκρα είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, ενώ μια μελέτη σε 10.885 Δανούς, το 2014, συμπέρανε ότι τα γκρίζα μαλλιά ήταν δείκτης για μελλοντικές καρδιακές παθήσεις.