Το ξύπνημα με hangover είναι αρκετά άσχημο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά ειδικά όταν ακολουθεί μια εργάσιμη ημέρα γεμάτη υποχρεώσεις, τότε είναι ακόμη χειρότερο.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια 100% εγγυημένη θεραπεία για το hangover – καμία μαγική συνταγή που θα θεραπεύσει τον πονοκέφαλο και την αδυναμία- αλλά υπάρχουν τρόφιμα και ποτά που μπορούν να ανακουφίσουν μερικά από τα συμπτώματα.

Το πιο σημαντικό όλων, είναι το νερό. Ακούγεται απλό, αλλά δουλεύει: Δυο ποτήρια προτού ακόμη πέσετε στο κρεβάτι μετά από μια νύχτα με πολύ αλκοόλ, θα κάνει γενικά θαύματα την επόμενη μέρα. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, πράγμα που σημαίνει ότι αποβάλλει τα υγρά από το σώμα. Κατά συνέπεια, ο εγκέφαλός σας θα αρχίσει να αντλεί νερό από άλλα μέρη του σώματός σας, όπως ο ίδιος ο εγκέφαλος και το στομάχι σας – οδηγώντας σε πονοκέφαλο και ανακάτεμα στο στομάχι αντίστοιχα.

Ο σωτήρας της επόμενης μέρας είναι το ταπεινό αυγό – βραστό, χτυπημένο, ομελέτα ή τηγανιτό. Περιέχει αμινοξέα όπως η ταυρίνη, η οποία ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος και η κυστεΐνη που εξουδετερώνει την χημική ουσία ακεταλδεΰδη που προκαλεί κεφαλαλγία.

Εκτός από τα αμινοξέα, θα χρειαστείτε κάλιο – έναν ηλεκτρολύτη που μπορεί να εξαντληθεί ως αποτέλεσμα της απώλειας υγρών. Θα βρείτε μια δόση του σε φυλλώδη πράσινα λαχανικά, αλλά αν προτιμάτε τα γλυκά το πρωί, δοκιμάστε μερικές μπανάνες ή γιαούρτι.

Πιθανότατα θα έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο – εδώ μπορούν να βοηθήσουν τα αλμυρά πιάτα, όπως μια ωραία κοτόσουπα.

Δεδομένου ότι πιθανότατα αισθάνεστε ταλαιπωρημένοι μετά από μια μεγάλη βραδιά έξω, η αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας τρώγοντας, αλλά χωρίς να ταλαιπωρήσετε το στομάχι σας μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση. Το κόλπο είναι να φάτε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν αργά την περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα – μια κουταλιά μελιού σε ένα παξιμάδι ή μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης είναι μια καλή επιλογή.

Ποια είναι όμως τα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε να βάλετε στο στόμα σας;

Θα πρέπει σίγουρα να αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα και τα τηγανιτά, καθώς μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι και είναι καλύτερο να τρώγονται πριν από μια ξέφρενη νύχτα, για να προστατέψουν το στομάχι και να επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ.

Επίσης, μην ακολουθήσετε το γιατροσόφι που μιλάει για λίγο αλκοόλ το επόμενο πρωί – θα σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα.