Το να βλέπουμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά και το να είμαστε… ξεροκέφαλοι θα μπορούσαν να είναι χαρακτηριστικά που να αποτελέσουν το κλειδί για τη μακροζωία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα πνευματικής και σωματικής υγείας μιας ομάδας Ιταλών ηλικίας 90 έως 101 ετών και διαπίστωσαν ότι υπήρχαν πολλά κοινά ψυχολογικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Psychogeriatrics, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη συνολικά ψυχική ευεξία από ότι τα νεότερα μέλη της οικογένειάς τους – κάτι που απέδωσαν στη μακροζωία τους.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza πραγματοποίησαν μελέτη σε 29 συμμετέχοντες που ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά της νότιας Ιταλίας. Αξιολόγησαν την ψυχική και σωματική τους υγεία μέσω μιας σειράς τεστ και προσωπικών συνεντεύξεων. Για λόγους σύγκρισης, πραγματοποίησαν επίσης τα ίδια τεστ στους νεότερους συγγενείς των συμμετεχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν να περιγράψουν τις προσωπικότητες και τον τρόπο ζωής των μεγαλύτερων μελών της οικογένειάς τους.

Εκτός από το γεγονός ότι είχαν όλοι μια θετική στάση απέναντι στη ζωή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί ηλικιωμένοι συμμετέχοντες ήταν… ξεροκέφαλοι, γεγονός που ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι ψυχολογικά ευεργετικό, καθώς αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να ενδιαφέρονται λιγότερο για τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς.

Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ηλικιωμένων συμμετεχόντων ήταν το πάθος για την αγροτική ζωή.

«Έχουν υπάρξει αρκετές μελέτες για τους πολύ ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στη γενετική και όχι στην ψυχική τους υγεία ή την προσωπικότητά τους», δήλωσε ο Dilip V. Jeste, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ψυχιατρικής και νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

«Τα βασικά θέματα που προέκυψαν από τη μελέτη μας και φαίνεται να είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την καλύτερη ψυχική υγεία αυτού του αγροτικού πληθυσμού ήταν η θετική στάση απέναντι στη ζωή, εργασιακή ηθική, το πείσμα και ο ισχυρός δεσμός με την οικογένεια, τη θρησκεία και τη γη», πρόσθεσε.