Οι ηλεκτρονικές συσκευές που θερμαίνουν αντί να καίνε τον καπνό, είναι επιβλαβείς για την υγεία, παρόλο που είναι ασφαλέστερες από τα κανονικά τσιγάρα, λένε οι ειδικοί. Η συμβουλευτική επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης επί του θέματος δήλωσε ότι οι συσκευές παράγουν «διάφορες ανησυχητικές ενώσεις», συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Οι κατασκευαστές τέτοιων συσκευών λένε ότι τα προϊόντα τους απευθύνονται σε καπνιστές που θέλουν τη «γεύση του καπνού, χωρίς τον καπνό και με λιγότερη μυρωδιά», αλλά η επιτροπή ανησυχεί ότι νέοι μη καπνιστές ενδέχεται να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα.

Η επιτροπή για την τοξικότητα (Cοt) εξέτασε τα διαθέσιμα στοιχεία για τους κινδύνους που υπάρχουν σε δύο συσκευές θέρμανσης καπνού που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο – τα IQOS και iFuse. Οι συσκευές θερμαίνουν τον καπνό σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να δημιουργήσουν ατμό, αλλά δεν βγάζουν καπνό. Είναι διαφορετικά από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία εξατμίζουν ένα υγρό που περιέχει νικοτίνη – την εξαιρετικά εθιστική ουσία στον καπνό του τσιγάρου.

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν προϊόντα θέρμανσης καπνού εκτίθενται σε 50 έως 90% λιγότερες «επιβλαβείς και δυνητικά επιβλαβείς» ενώσεις. σε σύγκριση με τα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να ποσοτικοποιήσει τον ακριβή κίνδυνο για την υγεία.

Ο καθηγητής Alan Boobis, πρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα προϊόντα θέρμανσης καπνού εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για τους χρήστες. Υπάρχει όμως πιθανότητα να μειωθεί ο κίνδυνος για τους καπνιστές που αλλάζουν τα τσιγάρα με αυτά τα προϊόντας, μια τέτοια κίνηση θα είναι θετική».

Δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ώστε η επιτροπή να συγκρίνει τις συγκεκριμένες συσκευές με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ωστόσο, η επιτροπή επεσήμανε: «Αν οι άνθρωποι αντιληφθούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως ασφαλή, αυτή η αντίληψη θα μπορούσε να μεταφερθεί και στα προϊόντα θέρμανσης καπνού, παρά την έλλειψη δεδομένων που να το αποδεικνύει. Ενθαρρύνουμε τους καπνιστές να δοκιμάσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ως τρόπο για να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι άνθρωποι που συνδυάζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με την υποστήριξη τοπικών υπηρεσιών κατά του καπνίσματος έχουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας».

Ένας εκπρόσωπος της Philip Morris Limited, που κατασκευάζει το IQOS, δήλωσε: «Η σημερινή δήλωση της επιτροπής για την τοξικότητα μας ενθαρρύνει και θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τα επιστημονικά μας στοιχεία. Πιστεύουμε ότι οι εναλλακτικές λύσεις που δεν παράγουν καπνό, όπως το IQOS και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, μπορούν να είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τους καπνιστές και τη δημόσια υγεία».