Οι περσίδες, τα στόρια και τα ρόμαν αποτελούν κίνδυνο για τα μικρά παιδιά, όπως ισχυρίζονται ειδικοί.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, η οποία ανέλυσε δεδομένα σχετικά με τραυματισμούς που καταρτίστηκαν από το Εθνικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Τραυματισμών των ΗΠΑ, οι περσίδες και τα σχετικά εναλλακτικά των κουρτινών μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρό κίνδυνο για τα παιδιά στο σπίτι.

Η μελέτη, που συντάχθηκε από ομάδα μελών του οργανισμού Child Injury Prevention Alliance, του Πανεπιστημίου του Οχάιο και του ερευνητικού ινστιτούτου του παιδιατρικού νοσοκομείου Nationwide, ανέλυσαν δεδομένα που βασίζονται σε στοιχεία από 100 τμήματα ατυχημάτων και εκτάκτων περιστατικών από όλη την Αμερική.

Ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 25 ετών, από το 1990 έως το 2015, περίπου 17.000 τραυματισμοί παιδιών κάτω των έξι ετών προκλήθηκαν από περσίδες ή στόρια παραθύρων. Η πλειοψηφία των τραυματισμών ήταν ήσσονος σημασίας, με το 93,4% των περιπτώσεων να μην χρήζουν νοσηλείας και να παίρνουν εξιτήριο μετά τις πρώτες βοήθειες.

Ωστόσο, δεν συνέβαινε πάντοτε αυτό: 271 τραυματισμοί που σχετίζονται με περσίδες και στόρια αποδείχθηκαν μοιραίες, καθώς τα παιδιά μπερδεύτηκαν στα κορδόνια ή τις αλυσίδες που έχουν για να ανεβοκατεβαίνουν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να παίρνονται περισσότερες προφυλάξεις για να διασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών.

«Αν και πολλοί από τους τραυματισμούς σε αυτή τη μελέτη ήταν μη θανατηφόροι και οδήγησαν σε μικρούς τραυματισμούς, υπήρξαν περιπτώσεις που οδήγησαν σε νοσηλεία ή θάνατο», ανέφερε η μελέτη. «Πρέπει να υιοθετηθεί ένα υποχρεωτικό πρότυπο ασφάλειας που να αποτρέπει την πρόσβαση των παιδιών στα κορδόνια των περσίδων».

Ο Δρ Gary Smith, συν-συγγραφέας της μελέτης από το παιδιατρικό νοσοκομείο Nationwide, τόνισε ότι οι ενήλικες θα πρέπει να είναι πιο ενεργητικοί, για το καλό της προστασίας των μικρών παιδιών. «Τα παιδιά ζουν σε έναν κόσμο σχεδιασμένο από ενήλικες, για την ευκολία των ενηλίκων και η ασφάλεια των παιδιών πάρα πολύ διαφεύγει από τη σκέψη μας», είπε.