Μέσα στα χρόνια, έχουμε δει διάφορες τρελές μόδες να κάνουν ξαφνικά την εμφάνισή τους και αρκετές να εξαφανίζονται εξίσου γρήγορα. Μια από τις τελευταίες είναι η εισπνεύσιμη… σοκολάτα, για την οποία όμως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε προειδοποίηση.

Ο FDA έβαλε στο στόχαστρο την εταιρεία με έδρα το Ορλάντο Legal Lean, η οποία δημιούργησε μια εισπνεόμενη σκόνη σοκολάτας που ονομάζεται Coco Loko. Ο Nick Anderson, ο 29χρονος ιδρυτής της εταιρείας, αποφάσισε να επενδύσει 10.000 δολάρια, για να δημιουργήσει τη δική σοκολάτα που μπορείς να… σνιφάρεις, έπειτα από δοκιμή παρόμοιου προϊόντος στην Ευρώπη.

Ο Anderson περιέγραψε την επίδραση της σκόνης σοκολάτας ως εξής: «Είναι σχεδόν ίδια με εκείνη ενός ενεργειακού ποτού, σου προκαλεί ευφορία, αλλά παράλληλα σε κινητοποιεί να κάνεις πράγματα».

Το Coco Loko περιέχει συστατικά όπως σκόνη κακάο, ταυρίνη και γκουαράνα. Η ταυρίνη και η γκουαράνα απαντώνται συχνά σε δημοφιλή ενεργειακά ποτά. Ωστόσο, η γκουαράνα έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ναυτία, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και άγχος.

Πρόσφατα, ο FDA δημοσίευσε μια προειδοποιητική επιστολή στους εμπόρους και τους διανομείς δύο προϊόντων της Lean Legal – ένα ποτό που ονομάζεται Legal Lean Syrup και το Coco Loko. Η επιστολή υπογραμμίζει το ανησυχητικό γεγονός ότι το Coco Loko προωθείται ως υποκατάστατο ναρκωτικών που κυκλοφορούν παράνομα στον δρόμο, ενθαρρύνοντας έτσι τους νέους να αναζητήσουν εναλλακτικές του σε παράνομες ουσίες.

Ο Scott Gottlieb, M.D., επίτροπος του FDA, σχολίασε στο Twitter τους κινδύνους που σχετίζονται με τη διανομή και την κατανάλωση σκόνης σοκολάτας: «Είμαι βαθιά προβληματισμένος από την παράνομη εμπορική προώθηση του Coco Loko και του Legal Lean, ειδικά επειδή είναι τόσο εύκολα προσβάσιμες από ανηλίκους. Υπάρχουν συνέπειες για την υγεία από την εισπνοή κάθε σκόνης, για να μην αναφερθούμε στους κοινωνικούς κινδύνους της προώθησης της χρήσης ναρκωτικών».

«Ως γιατρός και γονέας, είμαι βαθιά προβληματισμένος από την παράνομη προώθηση αυτών των δυνητικά επικίνδυνων προϊόντων», είπε.

«Η ενθάρρυνση της χρήσης εισπνεόμενης σοκολάτας ως εναλλακτική λύση στα παράνομα ναρκωτικά του δρόμου δεν είναι αποδεκτή – υπάρχουν πραγματικές συνέπειες από την εισπνοή κάθε σκόνης».