Ένα μωρό που γεννήθηκε με την καρδιά του έξω από το σώμα του επέζησε μετά από χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Glenfield στο Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας.

Η μικρή Vanellope Hope Wilkins, που γεννήθηκε χωρίς θωρακικά οστά, γεννήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες με καισαρική τομή. Έκτοτε, έχει υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε οι γιατροί να τοποθετήσουν την καρδιά πίσω στο στήθος της.

Η συγκεκριμένη πάθηση που ονομάζεται εκτοπία καρδιάς (ectopia cordis) είναι εξαιρετικά σπάνια, με λίγες μόνο περιπτώσεις σε εκατομμύρια γεννήσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι θνησιγενείς. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν άλλη περίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το μωρό να έχει επιβιώσει.

Οι γονείς της, Naomi Findlay, 31 ετών και Dean Wilkins, 43 ετών, από το Νότιγχαμ, λένε ότι ο Vanellope είναι «πραγματικός μαχητής». Η μητέρα δήλωσε επίσης: «Ήταν ένα πραγματικό σοκ, όταν το υπερηχογράφημα έδειξε ότι η καρδιά της ήταν έξω από το στήθος της και τρομακτικό, επειδή δεν ήξερα τι θα συνέβαινε».

Το ζευγάρι έκανε μια εξέταση αίματος που έδειξε ότι δεν υπήρχαν χρωμοσωμικές ανωμαλίες και αποφάσισαν να συνεχιστεί η κύηση. Ο πατέρας πρόσθεσε: «Μας συμβούλευσαν να την τερματίσουμε, μιας και οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν σχεδόν μηδενικές – κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει, εκτός από εμάς».

Η Ναόμι είπε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει σε τερματισμό της κύησης: «Το να βλέπεις, ακόμη και στις εννέα εβδομάδες, ένα κτύπο της καρδιάς -ανεξάρτητα από το πού ήταν- δεν ήταν κάτι που θα δεχόμουν να μου πάρουν μακριά. Με κάποιον τρόπο, η δύναμή της μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω», πρόσθεσε.

Η Vanellope ήταν να γεννηθεί την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά τελικά γεννήθηκε με καισαρική στις 22 Νοεμβρίου, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης και βλάβης στην καρδιά. Υπήρχαν περίπου 50 επαγγελματίες υγείας παρόντες, όπως μαιευτήρες, καρδιοχειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νεογνολόγοι και μαίες.

Μερικά λεπτά μετά τη γέννησή του, το στήθος του βρέφους καλύφθηκε με αποστειρωμένο ειδικό σάκο, για να κρατήσει την καρδιά της υγρή και να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Μέσα σε 50 λεπτά, έκανε την πρώτη από τις τρεις επεμβάσεις.

Η Frances Bu’Lock, σύμβουλος παιδιατρικής καρδιολογίας, δήλωσε: «Προτού γεννηθεί, τα πράγματα έμοιαζαν ζοφερά, αλλά τώρα είναι πολύ καλύτερα – η Vanellope τα πάει πολύ καλά και έχει αποδειχθεί πολύ ανθεκτική. Στο μέλλον ίσως μπορέσουμε να βάλουμε κάποια εσωτερική οστεϊκή προστασία για την καρδιά της – ίσως χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης ή κάτι οργανικό που θα αναπτυχθεί μαζί της».

Ωστόσο, η μικρή εξακολουθεί να έχει πολύ δρόμο μπροστά της, μέχρι να αναρρώσει πλήρως.