Οι δυτικές κοινωνίες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την κατανάλωση των παραδοσιακών αλκοολούχων ποτών μέσα σε μια γενιά, για χάρη του συνθετικού οινοπνεύματος το οποίο δεν θα προκαλεί hangover την επόμενη μέρα, όπως ισχυρίστηκε ένας κορυφαίος επιστήμονας που ειδικεύεται στις εθιστικές ουσίες.

Ο καθηγητής David Nutt, πρώην κυβερνητικός σύμβουλος για τα ναρκωτικά που διδάσκει στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι το συνθετικό αλκοόλ, το alcosynth, θα μιμείται τα δημοφιλή χαρακτηριστικά του αλκοόλ – χωρίς την αδιαθεσία και τον πονοκέφαλο που βιώνουν όσοι πίνουν κάτι παραπάνω, την επόμενη μέρα.

Ο καθηγητής Nutt δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως ο καπνός και τα τσιγάρα θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικά τσιγάρα, εντός μιας δεκαετίας.

«Στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια, οι δυτικές κοινωνίες δεν θα πίνουν αλκοόλ, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις», δήλωσε. «Το alcosynth θα γίνει το προτιμώμενο ποτό, με τον ίδιο τρόπο που νομίζω ότι ο καπνός και τα τσιγάρα θα εξαφανιστούν, καθώς θα αντικαθίστανται από ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα επόμενα δέκα χρόνια».

«Είναι κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τον πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε», είπε ο καθηγητής Nutt. «Εάν υπάρχει λιγότερη δηλητηρίαση από αλκοόλ, τότε θα υπάρξει λιγότερη βία στους δρόμους και λιγότερες άσχημες καταστάσεις στο κέντρο των πόλεων μας. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που θέλουν να μεθύσουν, ώστε να ξεκινήσουν καυγάδες, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να πίνουν αλκοόλ, για να απολαύσουν την εμπειρία και να διασκεδάσουν μια βραδιά που θα βγουν έξω από το σπίτι τους, αν και αναπόφευκτα το αλκοόλ τους βλάπτει».

Ο καθηγητής Nutt πρόσθεσε: «Το αλκοόλ σκοτώνει περισσότερο κόσμο από ό,τι η ελονοσία, η μηνιγγίτιδα, η φυματίωση και ο δάγκειος πυρετός συνδυαστικά. Δεν θα ήταν φανταστικό αν μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, με κάτι που δεν θα προκαλεί σχεδόν κανέναν θάνατο; Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες θετικές εξελίξεις στη δημόσια υγεία, στην ιστορία του κόσμου».