Όλοι γνωρίζουμε ότι οι γρήγορες δίαιτες δεν είναι καλή ιδέα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει πολλούς από εμάς να δίνουμε βάσεις στους ισχυρισμούς του μάρκετινγκ και στις μαρτυρίες διασημοτήτων που ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά.

Όμως, η Βρετανική Διαιτολογική Ένωση δημοσίευσε μια λίστα με τις δίαιτες που συμβουλεύουν το κοινό να μην δοκιμάσει μετά την υπερφαγία των εορτών – ή και ποτέ, καθώς δεν παρέχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα κρύβουν κινδύνους για τον οργανισμό μας.

Ας δούμε ποιες είναι οι δίαιτες που θα πρέπει να αποφύγουμε:

Ωμοφαγία
Οι υποστηρικτές του «clean eating» ακολουθούν συχνά ωμές vegan δίαιτες, αποφεύγοντας κάθε τροφή που προέρχεται από ζώο ή οτιδήποτε που έχει θερμανθεί πάνω από τους 48οC. Η Megan Fox, η Gwyneth Paltrow και ο Sting, είναι από τους celebrities που έχουν εγκωμιάσει αυτόν τον τύπο διατροφής.

Το σκεπτικό είναι ότι το μαγείρεμα των τροφίμων καταστρέφει μερικά από τα φυσικά ένζυμα που περιέχουν, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να τα χωνέψει. Αλλά η θερμότητα μπορεί επίσης να «φέρει στην επιφάνεια» κάποια θρεπτικά συστατικά σε ορισμένα τρόφιμα, ενώ άλλα δεν μπορούν να καταναλωθούν ωμά.

Πολλοί πιστεύουν ότι η αυστηρά χορτοφαγία και η ωμοφαγία είναι ο εύκολος τρόπος για υγιή διατροφή, όμως απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό για να σιγουρευτεί ότι δεν θα έχετε έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Αλκαλική δίαιτα
Η λογική της αλκαλικής δίαιτας είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν ως στόχο να αλλάξουν την ισορροπία του pH του σώματός μας – δεν υπάρχει όμως καμιά επιστημονική απόδειξη ότι αυτό το σχέδιο λειτουργεί. Γενικά, περιλαμβάνει την αποφυγή της γλουτένης, της επεξεργασμένης ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, το pH της τροφής σας δεν επηρεάζει το pH του αίματός σας. Έτσι, αν έχει αποτέλεσμα και χάσετε βάρος, θα είναι απλώς επειδή μειώσατε τις θερμίδες που προσλαμβάνατε.

Δίαιτα Pioppi
Πλησιάζει ως ιδέα τη μεσογειακή διατροφή – η δίαιτα Pioppi περιλαμβάνει φαγητά με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλά λιπαρά, με πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρι, ελαιόλαδο και περιορισμένο αλκοόλ. Αλλά η διατροφή υποστηρίζει επίσης τη διακοπτόμενη νηστεία, ενώ συνιστά ελάχιστο κόκκινο κρέας, αμυλούχους υδατάνθρακες και πρόσληψη ζάχαρης.

Ωστόσο, οι δημιουργοί της δίαιτας έχουν κατηγορηθεί για «κλοπή» της μεσογειακής από διατροφολόγους, προσθέτοντας ότι είναι «γελοίο» να συμπεριλάβουμε πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι ή έλαιο καρύδας στη διατροφή μας.

Κετογονική δίαιτα
Η κετογονική δίαιτα  σχετίζεται με την κατανάλωση τροφών με πλούσια περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτρια σε πρωτεΐνες και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες – οι Kim Kardashian, Alec Baldwin και Kobe Bryant την έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς. Στην πραγματικότητα, η πρόσληψη υδατανθράκων προέρχεται εξ ολοκλήρου από μη αμυλούχα λαχανικά, καρύδια και σπόρους.

Στόχος της είναι να βάλει το σώμα σε κατάσταση κέτωσης, κατά την οποία καίει τα αποθέματα λίπους για ενέργεια, αντί για τη γλυκόζη από τους υδατάνθρακες. Όμως είναι επίσης πιθανό ότι θα χάσετε πολλές φυτικές ίνες από τη διατροφή σας, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου.

Η δίαιτα δεν συνιστάται, ενώ ακόμη και αν χάσετε βάρος βραχυπρόθεσμα, είναι πολύ δύσκολο να το διατηρήσετε.